Norwegian Boeing 737-800 LN-NII. (Foto: Skidmarks_1/flickriver)

Norwegian stopper flyvninger med Go2Sky-piloter

Det meget omtalte Norwegian-fly med piloter fra slovakiske Go2Sky kommer ikke mere i luften på slovakisk driftstilladelse, da samarbejdet er stoppet.

Den massive medieomtale af en flyvning fra Kristiansand til Oslo med et Norwegian-fly opereret af slovakiske Go2Sky har skabt meget opmærksomhed omkring det specfikke fly. Men fremover bliver der ikke mere at berette om det slovakiske selskabs flyvninger for Norwegian. Da flyet tirsdag aften kl. 23.22 landede i Oslo Lufthavn efter en flyvning fra Paris-Orly var damp-lease aftalen ophørt. Dermed skal Norwegian ikke længere flyve med piloter fra det slovakiske flyselskab i cockpittet.

“Aftalen med Go2Sky udløb helt efter planen i denne uge. Herefter vil Norwegian selv operere flyvningerne med dette fly,” lyder det i et kortfattet svar fra Daniel Kirchhoff, der er Norwgians informationschef i Danmark. Han understreger samtidig, at aftalens ophør intet havde at gøre med hændelsen den 4. november i Kristiansand.

go2sky_dy_061216Oprindeligt blev flyet udlejet til Go2Sky i begyndensen af juni måned på en såkaldt dry-lease aftale, hvilket vil sige, at det slovakiske flyselskab skulle leje flyet alene fra Norwegian. Herefter indgik Norwegian en damp-lease aftale med Go2Sky hvor slovakkerne skulle stå for driften af flyet samt bemandingen i cockpittet, mens Norwegian skulle stille kabinepersonale til rådighed. Denne manøvre skulle tilsyneladende afhjælpe en akut pilotmangel hos det norske lavprisflyselskab.

Boeing 737-flyet med registreringen LN-NII blev taget ud af produktion fra basen i Stockholm den 4. juni i år, og den 7. juni tørnede det ud for Go2Sky på Norwegians rutenet fra basen i Oslo og på slovakisk driftstilladelse. Flyet har primært været brugt på flyvninger til og fra Oslo, men det har også været forbi danske lufthavne. Det har ofte været set på morgenafgangen på rutenummer DY932 kl. 07.35 fra Oslo til København og retur igen kl. 09.20 fra København til den norske hovedstadslufthavn. Flyet har også været benyttet et par gange på ruten fra Oslo til Billund.

Go2Sky: Ingen fare for sikkerheden
Hele den internationale pilot- og luftfartsverden er oprørt over, hvordan de to piloter fra det slovakiske flyselskab lavede flere graverende fejl før og under en flyvning fra Kristiansand til Oslo den 4. november i år. Hidtil har det ikke været muligt at høre det slovakiske flyselskabs version af historien. Men tirsdag lykkedes det for østrigske Austrianwings at få Go2Sky i tale.

“Hændelsen havde ingen indflydelse på flyet og passagerernes sikkerhed, det var blot en menneskelig fejl. Der var ingen skader på passagerer og fly, og at lukke motorerne ned er ikke en sikkerhedshændelse,” lyder det fra selskabet, der samtidig forklarer, at de slovakiske myndigheder har modtaget en indberetning fra selskabet.

Go2Sky forklarer også, at den aktive kabinebesætning samt passive besætningsmedlemmer fra Norwegian, der var med på flyvningen, blev debriefet efter ankomsten til Oslo Lufthavn.

 

Relaterede artikler:

Turde ikke flyve med slovakiske Norwegian-piloter

Norwegian-fly opereres af slovakisk flyselskab

Gensyn med Go2Sky i Københavns Lufthavn

Norwegian lejer ældre slovakisk fly