Nye sparekrav på vej fra SAS-ledelsen

Spareprogrammet ‘Core SAS’ er nu gennemført. Men en ny strategiplan, der lancereres i løbet af efteråret, kan medføre nye sparekrav i den skandinaviske luftfartskoncern. Resultatforbedringen i årets andet kvartal blev betydelig, men har fået ekstra luft i forhold til sidste års askevulkan-kvartal, der kostede SAS 700 millioner svenske kroner.

Hos SAS får man ikke lov at hvile på laurbærrene efter det bedste andet kvartal siden 2008. SAS kunne således onsdag præsentere et nettoresultat på 551 millioner svenske kroner for 2. kvartal. Der er tale om en resultatforbedring på 1.053 millioner svenske kroner i forhold til samme kvartal sidste år.

Det er dog i høj grad hjulpet på vej af det faktum, at den islandske askeskyEyjafjallajökull iandet kvartal sidste år kostede SAS omkring 700 millioner svenske kroner. Den reelle driftsmæssige fremgang er således 353 millioner svenske kroner, som udelukkende er hentet fra Core SAS-spareplanen.

Men selvom Core SAS-strategiplanen er ved at være gennemført med en samlet omkostningsreduktion på 7,8 milliarder svenske kroner og4.600 færre fuldtidsstillinger, er det ikke nok for SAS. For mens SAS har arbejdet efter sparemål, der blev fremsat for mere end 24 måneder siden (februar 2009, red.), har markedet flyttet sig i mellemtiden.

Derfor er det også nødvendigt for SAS at sætte sig nye mål for at kunne holde trit med markedet. Det vil da også ske i løbet af efteråret, når SAS vil offentliggøre den strategiplan, der skal efterfølge Core SAS.

Nye “omkostningsforbedringer“ i sigte

“I løbet af efteråret vil SAS, som en del af en ny strategisk platform, præsentere yderligere omkostnings- og indtjeningsforbedringer,“ hedder det i kvartalsrapporten.

Dermed er der også lagt op til nye sparekrav fra ledelsen, idet omkostningsforbedringer formentlig udelukkende vilkunne ske gennem decideredebesparelser.

SAS ønsker ikke på nuværende tidspunkt at kommentere på indholdet af den nye strategiplan, men nævner dog i kvartalsrapportenfire hovedelementer.Der skal skabes betingelser for profitabel vækst, der skal etableres et godt samarbejdsklima, lederskabet skal styrkes med en veldefineret “performance-kultur“ og kundefokus skal styrkes.

Betingelserne for profitabel vækstvil angiveligt udelukkende kunneskabes gennem reduktion af omkostningsplatformen.

Men alt i alt er SAS på rette vej, og fremtiden ser lysere ud end den har gjort længe. Derfor forventer SAS-ledelsen også et positivt driftsresultat for hele året 2011, med mindre uventede eksterne forhold dukker op.

Uventede eksterne forhold kunne være krige og naturkatastrofer, der kan påvirke aktiviteterne. Men det kan også være nogle af forpligtelserne fra fortiden, der indhenter det skandinaviske luftfartsselskab. Eksempelvis vil en Spanair-likvidation kunne koste SAS i omegnen af 1,8 milliarder svenske kroner.