Boeing 737 MAX fra Lion Air. (Foto: Boeing)

Nyt Boeing-fly styrter i havet med 189 personer ombord

Et spritnyt Boeing 737 MAX 8-fly fra det indonesiske selskab Lion Air er styrtet i havet kort efter start fra Jakarta.

Et Boeing 737 MAX 8-fly fra det indonesiske lavprisselskab Lion Air styrtede natten til mandag i havet nord for den indonesiske ø Java.

Flyet havde 189 personer ombord – heriblandt to piloter og fem kabinemedarbejdere – og var kort forinden, kl. 06.20 lokal tid, lettet fra Soekarno Hatta International Airport i Jakarta på en flyvning med rutenummer JT610 til Pangkal Pinang, som er hovedbyen på øen Bangka, der ligger ud for Sumatra.

Flyet bad ifølge nyhedsbureauet Reuters flyvekontrollen i Jakarta om lov til at returnere til lufthavnen kort efter start. Det fik flyet tilladelse til, men 13 minutter efter starten fra Jakarta mistede flyvekontrollen kontakt til flyet.

Flyet befandt sig på det tidspunkt omkring 35 nautiske mil (65 kilometer) nordøst for Jakarta over Javahavet i klart vejr. Der blev ifølge de indonesiske myndigheder ikke modtaget noget nødsignal fra flyet.

Uvist om der er overlevende
Ifølge det indonesiske redningsberedskab så besætningen på en slæbebåd flyet styrte i havet. Redningsskibe og helikoptere er i området og har fundet genstande som redningsveste og mobiltelefoner flydende i vandet. Vanddybden på stedet, hvor flyet styrtede ned, er 30-35 meter, og dykkere forsøger at finde vraget.

“Vi ved endnu ikke, om der er nogen overlevende,” sagde chefen for det indonesiske redningsberedskab, Muhmmad Syaugi, på en pressekonference.

Det styrtede fly med registreringen PK-LQP var et fabriksnyt Boeing 737 MAX 8 og havde kun været i drift siden 15. august. Lion Air siger i en erklæring, at flyet var luftdygtigt, mens kaptajnen og co-piloten tilsammen havde 11.000 flyvetimer.

Lion Air har tidligere været på EU-Kommissionen liste over flyselskaber, som har forbud mod at operere i Europa, men selskabet fik i 2016 tilladelse til at flyve i Europa. EU-listen anses som en rettesnor for om et flyselskab er sikkert at flyve med eller ej.

I 2013 endte et blot to måneder gammelt Boeing 737-800 fly fra Lion Air i havet ud for Bali-Ngurah Rai Airport på grund af en mislykket landing. Alle ombordværende overlevede, men flere fik mindre kvæstelser.

Første ulykke med Boeing 737 MAX
Ulykken mandag nordøst for Jakarta er den første flyulykke, der involverer Boeings nye 737 MAX-fly. Flytypen er en opdateret og større version af Boeing 737, som er et af verdens mest anvendte flytyper. Lion Air har en ordre hos Boeing-fabrikkerne på i alt 201 Boeing 737 MAX 8-fly.

Boeing udtrykker i en meddelelse sin medfølelse med de pårørende til dem, der var ombord på flyet. Samtidig siger selskabet, at det klar til at yde teknisk assistance til undersøgelsen af ulykken.

Data fra FlightRadar24 viser, at flyet efter omkring to minutters flyvning havde nået 2.000 fod (610 meter). Derefter faldt det mere end 500 fod (152 meter), før det igen steg til 5.000 fod (1.524 meter) og forblev i den højde under hovedparten af resten af ​​flyvningen.

Da man mistede kontakten med flyet, befandt det sig i en højde af 3.650 fod (1.113 meter) og fløj med en fart af 345 knob (639 kilometer i timen).

Relaterede artikler:

Piloter fyret efter flystyrt i Mexico

Tre udlændinge blandt ofrene for russisk flystyrt

Ny flyulykke i Indonesien