De fem iværksættere bag Skåneflyg. Fra venstre Jacob Karlsson, Carl-Henrik Dahlqvist, Fredrik Rosengren, på skærmen Henrik Persson Ekdahl, og Sam Giertz. Foto: PR

Nyt flyselskab får base 130 kilometer fra CPH

Skåneflyg er navnet på nyt svensk flyselskab, der vil flyve mellem Kristianstad og Stockholm. Ruten har tidligere været betjent af flyselskabet BRA.

Sverige har udsigt til at få endnu et flyselskab næste år, hvor Skåneflyg efter planen vil etablere sig i Kristianstad Österlen Lufthavn, som ligger i det vestlige Skåne cirka 130 kilometer fra København.

Det nye flyselskab vil tilbyde flyvninger mellem Kristianstad og Stockholm, og selskabet ser hele Skåne som sit marked. Bag flyselskabet står fire svenske iværksættere med tilknytning til det lokale erhvervsliv i Kristianstad.

“Vi fire har valgt at foretage denne investering sammen, og nu vil vi bygge indholdet sammen med virksomhedsejere og beboere i vores område, hvor vi forestiller os et stærkt samarbejde med hensyn til markedsføring, eksponering og billetkøb,” siger Carl-Henrik Dahlqvist, som er en af de fire investorer bag flyselskabet, som ikke skal have egne fly, men er et såkaldt virtuelt flyselskab.

Luftfart vigtigt for lokal vækst
Den svenske serieiværksætter Sam Giertz bliver bestyrelsesformand for det nye selskab.

”At starte et flyselskab i disse tider er mildt sagt en udfordring, men jeg tøvede ikke med at hjælpe med at få en rute startet igen. Jeg brænder for iværksætteri og deler min tid mellem Stockholm og Kristianstad. Jeg elsker denne del af Skåne, og luftfart er ekstremt vigtigt for vækst her,” siger Sam Giertz.

Den nye virksomhed er i øjeblikket i gang med forhandlinger med ”potentielle partnere” – altså flyselskaber – som kan stå for flyvningerne på ruten.

Uden rutetrafik siden marts
Kristianstad Österlen Lufthavn har været uden rutetrafik siden slutningen af ​​marts, hvor det flyselskabet BRA indstillede driften af ruten til Stockholm Bromma-lufthavnen som følge af coronapandemien. BRA overtog i 2018 ruten fra det svenske flyselskab Sparrow Aviation, som gik konkurs i juni 2018.

Sidste år havde Kristianstad Österlen Lufthavn en vækst i passagertallet på 40 procent og endte med at have i alt 40.000 passagerer i 2019. Lufthavnens direktør ser frem til, at ruten til Stockholm igen vil blive betjent.

”Hvad kunne være bedre end en lokal virksomhed, der fuldt ud kan arbejde for at skabe de rette forhold baseret på den geografiske placering, de opererer i. Ejerne af virksomheden viser vejen, nu er det op til os alle at vise, at deres investering er vigtig og rigtig ved at flyve med selskabet,” siger Jonas Haak, administrerende direktør i Kristianstad Österlen Lufthavn, i en pressemeddelelse.

 

Relaterede artikler:

BRA: 30 procent af svensk indenrigstrafik kan forsvinde

Svensk flyselskab trodser coronakrisen

Endnu et svensk flyselskab konkurs