Tupaarnaq Kreutzmann Kleist. Foto: Mittarfeqarfiit.

Fra OL-skiløber til lufthavnschef

Den ene af Grønlands to atlant-lufthavne får ny chef, der har en fortid på skipisterne.

Nogle danske lufthavnschefer kommer med erfaring fra andre dele af luftfarts- og rejsebranchen i bagagen, mens andre kommer har en fortid indenfor erhvervsudvikling, turisme eller shipping. Og så er der 31-årige Tupaarnaq Kreutzmann Kleist, der bliver ny lufthavnschef i Narsarsuaq i Sydgrønland den 1. januar. Hun kan skrive OL-deltager på CV’et. Tupaarnaq Kreutzmann Kleist har blandt andet som den eneste kvindelige grønlandske alpinist har været udtaget til OL og har vundet bronze i alpin ski for juniorer i Slovenien.

Tupaarnaq Kreutzmann Kleist, begyndte i Mittarfeqarfiit, der står for at drive de grønlandske lufthavne og heliporte, som flyvepladsleder i sommeren 2017. Hun blev senere ansat som konstitueret lufthavnschef i Narsarsuaq, da lufthavnschef Storch Lund efter 28 år valgte at opsige sin stilling pr. 1. november 2017.

“Jeg er meget beæret over den tillid der er blevet vist mig. Jeg har jo kun været i virksomheden i ganske få måneder og derfor siger jeg tak til ledelsen for at man har valgt at tro på mig og mine kvalifikationer,” siger Tupaarnaq Kreutzmann Kleist, der foruden lufthavnen i Narsarsuaq får ansvaret for de tre heliporte Nanortalik, Narsaq og Qaqortoq og syv helistop.

Glimrende ung leder
Tupaarnaq bor med sin mand, der er fåreholder, lidt uden for Narsarsuaq. De venter barn og derfor påregnes en barselsorlov i foråret 2018. Aftalen med en eller flere vikarierende lufthavnschefer er på vej, oplyser Mittarfeqarfiit.

“Tupaarnaq Kreutzmann Kleist har på kort tid vist sig at være en glimrende ung leder. Som fungerende lufthavnschef har hun løst alle opgaver til fuld tilfredshed og derfor var det et naturlig valg, at hun skulle have muligheden for at påtage sig ansvaret som lufthavnschef i Narsarsuaq,” siger administrerende direktør i Mittarfeqarfiit Marie Fleischer.

Mittarfeqarfiit er ejet af det grønlandske selvstyre og varetager den samlede infrastruktur omkring lufttransport af personer og gods på 13 lufthavne og 46 helipads. Med næsten 450 medarbejdere er Mittarfeqarfiit en af Grønlands største arbejdspladser.

Tage imod større jetfly
Air Greenland betjener Narsarsuaq-lufthavnen året rundt med fly og helikoptere, og har en sommerrute til København. Desuden flyver Air Iceland til lufthavnen i sommersæsonen. Med en landingsbane på 1.830 meter er lufthavnen i Narsarsuaq den ene af Grønlands kun to såkaldte atlant-lufthavne, der er store nok til at tage imod større jetfly. Den anden er Kangerlussuaq. Desuden råder den amerikanske base Thule Air Base i Nordvestgrønland over en lang landingsbane, ligesom den danske militærbase Station Nord i Nordøstgrønland har en længere grusbane, der om vinteren er isdækket.

 

 

Relaterede artikler:

Hifly skal flyve for Air Greenland

DAT skal flyve for Air Greenland

Air Greenland-fly hjælper privatfly i nød