Mads Carlsen, der er administrerende direktør og partner i Zolvo, sammen med projektdirektør Aviaaja Karlshøj Knudsen fra Kalaallit Airports. (Foto: Kalaallit Airports | PR)

Ballerup-selskab skal levere til lufthavne i Grønland

En netop indgået aftale betyder, at det bliver en dansk virksomhed, der vil designe og montere de anlæg, som skal håndtere de rejsendes bagage i to af de tre nye grønlandske lufthavne.

Arbejdet med at få de nye grønlandske lufthavne er i fuld gang færdige således, at Nuuk og Ilulissat efter planen kan slå dørene op henholdsvis næste år, mens Qaqortoq Lufthavn åbner i 2025.

Nu fortæller Kalaallit Airports, der skal anlægge, eje og drive lufthavnene, at man er kommet et skridt videre. Selskabet har nemlig indgået en aftale med selskabet Zolvo, der ligger i Ballerup. Virksomheden er specialiseret i at levere forskellige logistikløsninger til eksempelvis bagagehåndtering i lufthavne eller transport af steriliserede produkter på hospitaler.

Det er netop en løsning til håndtering af passagerernes bagage, som Kalaallit Airports og Zolvo har givet hånd på, da den danske virksomhed skal levere og montere et fuldautomatiseret bagagehåndteringsanlæg til lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

Har erfaring fra andre lufthavne
Det oplyses, at anlægget bliver i stand til selv at starte og stoppe samt tilpasse hastigheden på baggrund af den givne mængde bagage. Det kræver altså ikke manuel betjening. Derudover bliver det designet med ergonomi for øje, så de ansatte så vidt muligt skånes for tunge løft.

Kalaallit Airports oplyser, at aftalen omfatter design af anlægget og montering af de fysiske komponenter til bagagen efter check-in, udlevering til flycontainere samt til de ankommende passagerers kufferter og tasker.

Tidligere har Zolvo leveret lignende udstyr til en række andre såvel danske som grønlandske lufthavne. Det drejer sig om København, Aarhus, Esbjerg, Kangerlussuaq og Narsarsuaq. Monteringen i Nuuk Lufthavn går til gang i august og ventes at være tilendebragt i december.

Er tilfredse med aftalen
Aviaaja Karlshøj Knudsen, der er projektdirektør i Kalaallit Airports, siger, at man føler sig overbevist om kvaliteten af den kommende løsning på baggrund af den historik, som Ballerup-virksomheden har.

”Vi er meget glade for at aftalen er indgået. Vi får nogle anlæg af høj kvalitet, der vil gøre hele bagagehåndteringen i de nye lufthavne både hurtigere, mere sikker og effektiv. Zolvo leverer allerede i dag løsninger til Mittarfeqarfiit, og vi føler os sikre på, at de kan udføre opgaven professionelt og kompetent.”

Ifølge administrerende direktør og partner Mads Carlsen fra Zolvo ser virksomheden frem til at komme i gang, da man mener, at løsningerne vil være til gavn for de nye lufthavne.

”Hos Zolvo har vi den praktiske ekspertise, der er nødvendig for at sikre et effektivt og sikkert design af bagageanlæggene. Vores løsning vil bidrage til at gøre de nye lufthavne til moderne og professionelle internationale lufthavne.”


Relaterede artikler:

Nye grønlandske lufthavne får topmoderne udstyr

Vestdanskerne vil til Grønland

Ny bane i Nuuk Lufthavn tages i brug