Koncernchef Ed Bastian fra Delta Air Lines. (Foto: Delta Air Lines / PR)

Omikron svækker efterspørgsel i 60 dage

Omikronvarianten har påvirket billetsalget i slutningen af 2021, og sådan vil det fortsætte en tid endnu, mener Delta Air Lines’ koncernchef. Omkring 8.000 ansatte har været coronasmittede de seneste fire uger.

Sidste år endte i den grad med at blive præget af COVID-19. Selvom 2021 var bedre for luftfarten end 2020, så kunne konsekvenserne af pandemien fortsat tydeligt mærkes. Det gælder for så vidt fortsat, da omikronvarianten stadigvæk skaber usikkerhed i markedet.

Det amerikanske flyselskab Delta Air Lines har netop præsenteret årsrapporten for 2021. Den viser, at flyselskabet kom ud af året med et tab på 3,4 milliarder dollars (22 milliarder kroner) før skat. Omsætningen for hele året endte på 26,7 milliarder dollars, hvilket svarer til 173 milliarder kroner.

Årets omsætning svarer til 57 procent af det niveau, som Delta Air Lines lå på i 2019, før pandemien skyllede ind over hele verden og først ramte luftfartsindustrien. Derudover fortæller flyselskabet også, at kapaciteten sidste år nåede op på 71 procent af 2019-niveauet.

Vil svække efterspørgslen
Når Delta kigger frem mod det første kvartal af 2022, forventer flyselskabet dog, at der vil være en mindre efterspørgsel blandt kunderne. Det er der særligt én ting, som er skyld i. Jokeren i spillet er den mere smitsomme omikronvariant, der blev opdaget i slutningen af 2021. 

Deltas koncernchef Ed Bastian fortæller, at flyselskabet regner med, at omikron vil svække efterspørgslen indtil slutningen af februar. I december 2021 var Deltas omsætning 74 procent af 2019-niveauet. Det tal forventer flyselskabet vil ende på 72 til 76 procent i de første tre måneder af i år.

”Omikron forventes at forsinke genopretningen af efterspørgslen med 60 dage, men når vi kigger forbi toppen af smitten, er vi overbeviste om, at der venter en stærk forårs- og sommersæson med en betydelig ophobet efterspørgsel efter både forbruger- og forretningsrejser.”

8.000 smittede den seneste måned
Delta kom ud af fjerde kvartal 2021 med et tab på 395 millioner dollars (2,5 milliarder kroner) før skat. En af grundene til tabet var en del aflysninger sidste på året. Det kulminerede mellem julen og den første uge i januar, hvor omkring 20.000 flyvninger med en række amerikanske flyselskaber blev aflyst.

De mange aflysninger skyldtes både hårdt vejr i USA, men også sygdom blandt flypersonalet. Sygdommen ramte også Delta. Ed Bastian fortæller, at 8.000 af Deltas i alt 75.000 ansatte er blevet smittet med COVID-19 i løbet af de seneste fire uger.

Ifølge koncernchefen har situationen dog efterhånden stabiliseret sig igen. Ed Bastian fortæller, at i løbet af den seneste uge er blot en procent af Deltas flyvninger blevet aflyst på grund af smitte med omikronvarianten.

 

Relaterede artikler:

Amerikansk flyselskab vil samarbejde med airBaltic

Flyselskaber har tabt voldsomt i værdi

Delta tilbage til CPH med New York-rute