SAS-fly ved gate i Stockholm-Arlanda. (Foto: Brendan Austin)

Opbremsning i genopretningen i svenske lufthavne

Sommerens øgede aktivitet i de svenske lufthavne er nu atter aftagende. Swedavia noterer sig, at der i slutningen af august mærkes en vis afmatning, og at der er usikkerhed om udviklingen.

I juni og juli var der stor optimisme i de svenske lufthavne, hvor der blev registreret pæne stigninger i passagertallet efter mange måneder med et deprimerende lavt antal passagerer under coronapandemien.

Men nu går det ikke så stærkt længere. Den statslige svensk lufthavnsoperatør Swedavia, der driver 10 svenske lufthavne, rapporterer om samlet 1,5 millioner passagerer i august. Selvom det er en fremgang fra juli, hvor 1,4 millioner benyttede de 10 lufthavne, så er det stadig kun 40 procent af passagerniveauet fra august 2019.

Af samlet 1,5 millioner rejsende, var der næsten 1,1 millioner på de internationale flyvninger, mens der var 420.000 indenrigspassagerer.

Afmatning i tempoet
Hos Swedavia kan man i første omgang glæde sig over, at der i løbet af sommeren har været mere end dobbelt så mange rejsende som i sommeren 2020.

“Vi er glade for at kunne notere, at opsvinget i flyrejser er fortsat i løbet af sommeren, efterhånden som samfundet åbner, og vaccinationsraterne stiger. Tendensen er også drevet af en sæsonbestemt stigning i ferierejser og flyrejser for at se venner og familie. Når vi opsummerer sommerperioden, er vi dog langt fra en normal situation. I august var seks ud af 10 passagerer stadig fraværende i vores lufthavne i forhold til før pandemien,” siger Jonas Abrahamsson, der er koncernchef i Swedavia.

Men som det har kunnet mærkes andre steder i luftfartsbranchen, er der i øjeblikket en vis opbremsning efter sommeren.

“I slutningen af ​​august blev der registreret en vis afmatning i tempoet for genopretningen af flyrejser. Selvom der er mange lyspunkter, så er usikkerheden stadig stor. Det beror på, hvordan pandemien udvikler sig, men der er også usikkerhed omkring i hvilken udstrækning, at forretningsrejsemarkedet vil tage fart i løbet af efteråret,” lyder det fra koncernchefen.

Langsommelig trafikgenrejsning hos SAS
Observationerne fra den svenske lufthavnsoperatør flugter meget godt med trafiktallene fra SAS, hvor der fra juli til august blot var en udvikling på 8.000 passagerer, hvilket svarer til 0,7 procent passagervækst. I alt 1.087.000 passagerer rejste med SAS i august.

Aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank konkluderer i den anledning, at trafikrejsningen hos SAS kan blive langsommelig.

“Normalt er de forretningsrejsende det bærende element i SAS’ trafik i september/oktober, men der er udsigt til at netop de forretningsrejsende ikke rigtig er på vej tilbage i luften endnu. Selvom der givet er flere private, der vil tage en fritidsrejse i de næste måneder, nu hvor det er muligt efter 18 måneder COVID-19-rejsetørke, så er der en høj sandsynlighed for, at trafikgenrejsningen på kort sigt kan blive langsommelig,” skriver Jacob Pedersen i kommentar til august måned trafiktal fra SAS.

 

Relaterede artikler:

SAS er næstbedst i Norden til trafikgenopretning

SAS: Usikkerhed om forretningsrejsemarkedet

Stort halvårsunderskud hos Swedavia