Afgangstavler i Stockholm Arlanda Airport. (Foto: Swedavia | PR)

Over tre millioner passagerer for første gang siden COVID-19

I maj var der for første gang i flere år over tre millioner passagerer hos de svenske lufthavne, som Swedavia står for driften af. Der er dog fortsat et stykke vej op til niveauet fra før pandemien.

De ti lufthavne som den svenske lufthavnsoperatør Swedavia har i porteføljen, kom et skridt tættere på genopretningen i løbet af maj, men de er dog fortsat et stykke bagud sammenlignet med det niveau, som passagertallet havde i det sidste normale år inden COVID-19-pandemien.

Årets femte måned blev første gang, at lufthavnene tilsammen havde et passagertal 3,01 millioner rejsende i en enkelt måned siden pandemien blev en realitet. Det er 14 procent flere end i maj for et år siden, hvor der var 2,63 millioner passagerer.

Det svarer dog fortsat kun til 83 procent af niveauet fra 2019, da der i samme måned for fire år siden var 3,63 million rejsende i lufthavnene. Den langsommere genopretning i Sverige er tidligere blevet kædet sammen med, at begrebet flyskam fylder mere blandt indbyggerne i landet, end det gør andre steder.

Arlandas travleste dag længe
Ud af de lidt over tre millioner rejsende så var de 2,19 millioner udenrigspassagerer, mens de resterende 825.242 fløj fra en destination i Sverige til en anden. Niveauet for begge passagertyper er henholdsvis 12 procent og 29 procent lavere end i 2019.

Ifølge Swedavia er det særligt udenlandsrejsende fra Stockholm-Arlanda, der har været med til at skubbe udviklingen i den rigtige retning. Hovedstadslufthavnen betjente 2,02 millioner passagerer i maj, hvilket svarer til 89 procent af 2019-niveauet, da tallet dengang var 2,28 millioner rejsende.

Maj blev desuden den måned, hvor Arlanda fik den travleste dag siden begyndelsen af COVID-19-pandemien. Det skete i forbindelse med Kristi Himmelfartsferien, hvor Arlanda betjente flere end 40.000 afgående passagerer på samme dag.

Venter sommeren bliver travl
Swedavias koncernchef Jonas Abrahamsson fortæller, at udover han er godt tilfreds med resultaterne fra maj, forventer han, at de to lufthavne vil blive godt besøgt i løbet af sommeren.

”Genopretningen i luftfarten fortsatte i løbet af maj, og vi kan se, at mange folk fortsat prioriterer at komme ud at rejse trods den økonomiske situation. En skarp stigning i antallet af rejser i sommeren bidrager til tendensen, da der er stor efterspørgsel på udenrigsflyvninger til rejsemål i Europa.”

”Antallet af bookinger viser, at mange folk ser frem til at komme ud at rejse i den kommende sommer, og vi har en forventning om, at der er udsigt til en intens højsæson på tværs af vores lufthavne.”


Relaterede artikler:

Swedavia: Alt peger på intens rejsesommer

Svensk optimisme trods passagertab på 25 procent

2022: Et exceptionelt år for svenske lufthavne