Stockholm-Arlanda. (Foto: Victoria Ström | Swedavia)

Svensk optimisme trods passagertab på 25 procent

De 10 lufthavne under Swedavia håndterede i januar i alt 2,1 millioner passagerer, hvilket er 25 procent færre end i samme måned i 2019. Den er dog optimisme omkring den kommende sommer.

Der er stadig et godt stykke op til niveauet fra før coronapandemien for de 10 Swedavia-lufthavne.

Lufthavnene håndterede samlet set 2,1 millioner passagerer i januar, hvilket var 91 procent flere end i samme måned i 2022. Der er imidlertid stadig noget at indhente i forhold til samme måned i 2019.

”På trods af en usikker situation rundt om i verden var januar en relativt stærk måned for Swedavia, med rejser svarende til 75 procent af selskabets 2019-niveau,” konstaterer Jonas Abrahamsson, koncernchef i Swedavia.

”Der er fortsat stor usikkerhed om de kommende måneder, men vi forventer ikke desto mindre en intensiv rejsesommerperiode og forbereder os på dette. Dette inkluderer at gennemføre en større rekrutteringsindsats sammen med andre virksomheder og organisationer i lufthavnens økosystem for at sikre tilstrækkelig bemanding i vores lufthavne både på kort og lang sigt.”

Indeks 80 i Arlanda-lufthavn
Januar bød på lancering af en række nye ruter fra flere Swedavia-lufthavne. Fra Sveriges største lufthavn, Stockholm Arlanda, blev der åbnet en Norwegian-rute til Lyon, en Eurowings-rute til Innsbruck og en Ryanair-rute til Valencia.

Fra Sveriges næststørste lufthavn, Gøteborg Landvetter, vil der åbnes en direkte forbindelse til New York med SAS, mens Air Serbia er på vej med en rute til Beograd.

Swedavia oplyser, at de tre største rejselande fra de 10 lufthavne i løbet af januar var Sverige, Spanien og Tyskland.

Isoleret set håndterede Stockholm Arlanda i alt 1,4 millioner passagerer i løbet af årets første måned, hvilket rakte til indeks 80 i forhold til samme måned i 2019. Antallet af internationale rejsende var 1,17 millioner og antal indenrigspassagerer var næsten 263.000.

Lufthavnen er i gang med forberedelserne til en travl sommer, og der arbejdes blandt andet på at gøre klar til at åbne Terminal 2 for ikke-Schengen-trafik for første gang siden pandemiens begyndelse. Herudover er der også iværksat et stort arbejde med at forberede åbningen af den topmoderne sikkerhedskontrol i lufthavnens Terminal 5.

Har mistet 74 millioner passagerer
Gøteborg Landvetter havde over 300.000 passagerer i januar, hvilket rakte til indeks 73 i forhold til 2019. Malmø Lufthavn håndterede i alt 89.000 passagerer i januar, hvilket kun var 65 procent af niveauet fra før pandemien.

I Stockholms næststørste lufthavn, Bromma, var der 80.000 passagerer i januar, hvilket blot rakte til indeks 56 sammenlignet med januar 2019.

De seks øvrige lufthavne under Swedavia er Kiruna, Luleå, Ronneby, Umeå, Visby og Åre Östersund, og blandt dem havde Ronneby og Åre Östersund den stærkeste passagervækst i årets første måned.

Swedavia har siden pandemiens begyndelse for 35 måneder mistet cirka 74 millioner passagerer holdt op mod de 35 måneder frem til pandemiens udbrud.

 

Relaterede artikler:

Her er de 20 største lufthavne i Norden i 2022

2022: Et exceptionelt år for svenske lufthavne

Atter et positivt kvartalsresultat i svenske lufthavne