Koncernchef Jiří Marek (t.v.) fra Air Serbia giver hånd til Bilal Ekşi (t.h.), der er Turkish Airlines’ koncernchef. (Foto: Air Serbia | PR)

Overvejer tyrkisk-serbisk joint venture

Air Serbia og Turkish Airlines vil muligvis lancere et joint venture på sigt, men indtil videre styrker de to selskaber samarbejdet på en række områder.

I løbet af foråret er Air Serbia og Turkish Airlines ofte blevet nævnt i samme åndedræt. Det skyldes, at mens mange andre udenlandske virksomheder har trukket sig fra Rusland siden, at det russiske styre indledte krigen mod Ukraine, har de to flyselskaber fastholdt driften til landet.

Nu har selskaberne officielt meldt ud, at de overvejer at knytte et endnu tættere bånd. I første omgang øges samarbejdet på en række områder, mens man overvejer muligheden for at lancere et fælles joint venture.

Under flyselskabernes internationale brancheorganisation IATAs nylige stormøde i Doha i Qatar underskrev selskabernes koncernchefer en aftale, der har til formål at styrke det allerede eksisterende samarbejde, som flyselskaberne har.

Skal gøre flyvninger mere konkurrencedygtige
Det oplyses, at den nye aftale i praksis vil betyde, at flyselskaberne fremover skal afsøge flere måder, hvorpå de kan lave forretning sammen, og det skal danne fundamentet for, at der på sigt muligvis vil blive etableret et decideret joint venture.

Begrebet joint venture benyttes til at beskrive et samarbejde, hvor to eller flere selskaber samler deres ressourcer med henblik på eksempelvis at opnå flere markedsandele inden for et givent område eller lignende. Det vil ofte foregå via et separat selskab, hvor de deltagende virksomheder er fælles om ejerskabet.

I tilfældet med Air Serbia og Turkish Airlines er det tanken, at et joint venture vil udmønte sig i mere konkurrencedygtige og billigere flyvninger mellem Tyrkiet og Serbien samt være medvirkende til at forbedre de services og fordelsprogrammer, som kunderne tilbydes

Øger kapaciteten
De første grundsten til det styrkede samarbejde bliver allerede lagt i denne måned, lyder det. I løbet af juli vil Air Serbia nemlig øge kapaciteten på ruten mellem Beograd og Istanbul, så der fremover foretages ti flyvninger om ugen mellem de to lufthavne, mens Turkish Airlines vil afsætte et antal wide-body-fly, der skal benyttes på ruten to gange ugentligt.

I tillæg til den øgede kapacitet vil flyselskaberne også iværksætte forhandlinger, som skal føre til et tættere samarbejde om codeshare-flyvninger, luftfragt, fordelesprogrammer samt de lufthavnslounges, som passagererne kan gøre brug af.

Selskaberne har allerede tidligere indgået flere codeshare-aftaler. Det har blandt andet været på ruten mellem Beograd og Istanbul. Turkish Airlines’ datterselskab AnadoluJet har også benyttet Air Serbias kode ved flyvninger mellem Ankara og Beograd, mens Turkish Airlines har tilføjet sin kode til Air Serbias flyvninger fra både Niš og Kraljevo til Istanbul.

Vigtigt med samarbejde efter COVID-19
Ifølge koncernchef Bilal Ekşi fra Turkish Airlines er et øget samarbejde særligt vigtigt i kølvandet på de seneste år, hvor COVID-19-pandemien har været en markant forhindring for flytrafikken.

”Når vi betragter det globale netværk i dag, står det klart, hvor vigtigt det er, at aktører i luftfartsindustrien på verdensplan samarbejder med hinanden. At øge det bilaterale samarbejde mellem vores to lande samt styrke samarbejdet gennem vores netværk har en stor betydning særligt efter pandemien.”

“Dette er en måde, hvorpå vi bidrager til en yderligere forbrødring i forholdet mellem vores to lande, der vil komme både kunderne og fællesskaber i begge lande til gode,” tilføjer Jiří Marek, som er koncernchef for Air Serbia.

 

Relaterede artikler:

200 procent flere flyrejser til Rusland fra tre lande

Finnair i samarbejde med Turkish Airlines

Air Serbia øger i Norden