Pakistan International Airlines får flyveforbud i EU

EU har suspenderet PIA’s tilladelse til at flyve til EU-landene i seks måneder. Det sker efter mistanke om snyd med certifikater blandt en stor del af selskabets piloter.

EU’s luftfartssikkerhedsagentur (EASA) har suspenderet Pakistan International Airlines (PIA’s) tilladelse til at flyve til EU-landene i seks måneder. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

EASA blokerer for PIA-flyvninger på grund af bekymring over Pakistans evne til at sikre overholdelse af internationale luftfartsstandarder på alle tidspunkter, oplyser agenturet.

I sidste uge forbød Pakistan 262 af landets 860 piloter at flyve på baggrund af mistanke om, at de har snydt med deres certifikater. 141 af de suspenderede piloter er fra PIA, som i alt har 434 piloter på lønningslisten.

Mistanke efter flystyrt i maj
Mistanken om snyd blandt de pakistanske piloter fulgte i kølvandet på, at en Airbus A320 fra PIA den 22. maj styrtede ned i et boligkvarter i Karachi.

En foreløbig havarirapport har afsløret talrige pilotfejl i forbindelse med styrtet, som kostede 97 af de 99 ombordværende livet.

PIA flyver til København
”EASA har midlertidigt suspenderet PIA’s tilladelse til at operere i EU-medlemslandene i en periode på seks måneder med virkning fra 1. juli 2020 med ret til at klage,” siger PIA i en pressemeddelelse.

PIA har dog fået en midlertidig landingstilladelse i Europa fra 1. juli til 3. juli. PIA har indtil videre også tilladelse til overflyvning af EU-området, siger en talsmand for selskabet.

PIA flyver blandt andet til Københavns Lufthavn en gang om ugen via ruten Islamabad-Oslo-København-Lahore.

Har også forbud i Storbritannien
EASA har også suspenderet også flyvetilladelsen for et andet pakistansk flyselskab – Vision Air International.

Efter EASA’s beslutning har de britiske luftfartsmyndigheder også trukket PIA’s flyvetilladelse tilbage.

”PIA-flyvninger fra lufthavnene Birmingham, London Heathrow og Manchester er suspenderet med øjeblikkelig virkning,” siger en talsmand for de britiske myndigheder.

Piloter kræver undersøgelse
De pakistanske piloters fagforening, Pakistan Airlines Pilots Association (PALPA), siger, at der er uoverensstemmelser på regeringens liste over piloter med licenser, der anses for tvivlsomme, og fagforeningen kræver en retslig efterforskning, skriver Reuters.

Pakistans luftfartsminister, Ghulam Sarqar Khan, oplyste i sidste uge, at 262 ud af 860 pakistanske piloter havde ”falske” certifikater. Piloterne er anklaget for at have fået hjælp til en eller flere prøver i forbindelse med udstedelse af certifikater.

 

Relaterede artikler:

150 PIA-piloter har snydt med certifikaterne

Piloter på ulykkesfly overhørte talrige advarsler

Airbus A320 styrtet ned i Pakistan