Airbus A321neo-fly fra Play. (Foto: Play | Facebook.com | PR)

Play: Rekordsalg i januar

Nok faldt antallet af passagerer sammenlignet med december, men Play opnåede et rekordstort salg i januar og på nuværende tidspunkt er sommerkapaciteten 77 procent større end i 2022.

Play har i årets første måned haft 61.798 passagerer ombord i selskabets rød- og hvidmalede fly. Det repræsenterer en stor stigning i forhold til de 13.488 rejsende, som det islandske flyselskab betjente i samme måned sidste år.

Det er dog værd at bemærke, at opdagelsen af omikronvarianten af COVID-19 betød, at Play i januar for et år siden måtte tilrette trafikprogrammet og reducere den planlagt kapacitet, ligesom selskabet også først gik i luften i juni året før, og situationen dengang altså var en væsentlig anden end i år.

I december sidste år opnåede Play derimod et passagertal på 74.620 rejsende, hvilket betyder, at antallet er faldet 17,2 procent i januar, men det kan dog forklares med, at december helt generelt er en travlere rejsemåned end januar grundet jul og nytår.

Enkelt rute havde belægning på 90 procent
Play oplyser, at 19.158 af januar-passagererne rejste fra Island, mens 22.865 rejste til det nordiske land, og de resterende 19.775 var transferpassagerer. Selskabets punktlighed, der måles på antallet af fly, som ankommer inden for 15 minutter af den planlagte tid, var 84,3 procent i den forgangne måned.

I alt var den udbudte sædekapacitet hos Play i januar på 230,3 millioner passagersædekilometer på flyvningerne, og ud af disse blev 176,8 millioner solgt. Det betyder, at flyselskaber landede en belægningsgrad på 76,8 procent.

Tallet repræsenterer et fald på 7,2 procentpoint i forhold til december sidste år, hvor belægningen var 82,8 procent. I en skriftlig kommentar erklærer Play sig tilfreds med dette, og henviser til at januar som hovedregel er en tyndere måned end december. Det fremhæves dog, at selskabets rute til Tenerife opnåede en belægningsgrad på 90 procent i årets første måned.

Satte rekord i januar
I forbindelse med offentliggørelsen af trafiktallene fortæller Birgir Jónsson, der er koncernchef for PLAY, at den mindre efterspørgsel har ført til, at flyselskabet har tilrettet flere aspekter af forretningen for at undgå at sætte penge til, når efterspørgslen ikke er til stede i markedet.

”Trafiktallene i januar var fine til trods for, at efterspørgslen sædvanligvis er svag i denne måned. Det betød, at vi mindskede kapaciteten, havde færre frekvenser og justerede netværket således, at vi kunne mindske udgifterne i lavsæsonen, og dermed kunne vi i praksis demonstrere styrken af vores fleksible netværk og forretningsmodel.”

Når topchefen retter blikket fremad mod resten af året, har han store forhåbninger til, hvordan 2023 vil forløbe. Det skyldes ikke mindst, at flyselskabet opnåede et rekordsalg i januar.

”Året er begyndt med en stærk bookingindgang, og vi har store forhåbninger til resten af året. Vores sommerkapacitet er vækstet med omtrent 77 procent sammenlignet med sidste sommer, og vi tilføjer fire nye fly til flåden og byder 200 nye ansatte velkommen.”


Relaterede artikler:

800.000 passagerer med Play i 2022

Islandsk flyselskab i stor vestdansk offensiv

Første positive driftsresultat hos Play