En Airbus A321-200neo fra det islandske lavprisflyselskab Play. Foto: Marieke van Hulst Pedersen

800.000 passagerer med Play i 2022

Play transporterede næsten 800.000 passagerer i 2022, hvilket var på det forventede niveau, mens belægningen endte på 80 procent. Til gengæld er der udsigt til et betydeligt underskud.

De rødmalede fly fra Play har været på vingerne i cirka halvandet år, og siden er det kun gået fremad med antallet af passagerer.

Således har det islandske lavprisflyselskab netop lagt passagertallene frem for 2022, og de viser, at i alt 789.151 passagerer rejste med Play i det forgangne år på over 5.400 flyvninger. Play anser passagertallet for værende ”mere end tilfredsstillende”, og at det landede på det forventede niveau.

Play endte 2022 med en belægning på 79,9 procent for hele året, mens punktligheden landede på 87 procent.

”Vi afslutter et begivenhedsrigt år med meget robuste trafiktal, som viser, at Play absolut er på rette vej til at blive en styrke, der skal tages højde for på vores fokusmarkeder. Det fylder mig med entusiasme at se, at vi i december opnåede en højere belægningsgrad end de flyselskaber, vi sammenligner os med, samtidig med at vores punktlighed er i verdensklasse,” siger Birgir Jónsson, administrerende direktør i Play.

Islandsk andel på 25 procent
I december havde Play en belægningsgrad på 82,8 procent, mens 74.620 passagerer fløj med selskabet. Det var fire gange flere passagerer end i december 2021, hvor Play altså kun havde eksisteret i cirka et halvt år. Særligt populære er ruterne fra Island til London, Paris og De Kanariske Øer.

Kun 71,9 procent af flyene lettede og ankom til tiden i december, hvilket skyldtes vejrmæssige udfordringer, der fik Keflavik-lufthavnen lukket lige før jul. Dette havde en negativ indflydelse på Plays drift og økonomi i december, lyder det.

Plays andel af islændinge, der rejser til udlandet, har i 2022 været tæt på 25 procent baseret på tal fra Islands Turistråd. I 2023 forventer det islandske lavprisflyselskab at øge sin markedsandel yderligere.

”Jeg er meget glad for at se den meget betydelige andel af vores lokale marked, som vi har vundet, da vi står over for en meget stærk konkurrence på markedet,” siger Birgir Jónsson.

I 2022 fløj Play til 25 destinationer i Europa og Nordamerika, men dette tal vil stige til næsten 40 i 2023. Ruterne vil blive betjent med 10 Airbus-fly fordelt på varianterne A320neo og A321neo.

Forventer negativt driftsresultat i 2022
Mens Play har god udvikling i passagertallene, ser det imidlertid noget sværere ud med økonomien. Selskabet leverede dog sit første positive driftsresultat i tredje kvartal i 2022. Her lød overskuddet på godt 10 millioner kroner.

På trods af det lille driftsoverskud i tredje kvartal, så forventer selskabet et negativt driftsresultat for andet halvår i 2022. I de første ni måneder sidste år tabte Play i alt, hvad der svarer til over 200 millioner kroner.

Play ser imidlertid mange positive tegn i forretningen, og derfor forventer selskabet fuldt ud at se et positivt driftsresultat i 2023. Dette skal ske ud fra, at omsætningsbasen modnes, og at selskabet bliver mere etableret i driften i og markedet, fortalte Birgir Jónsson i november sidste år.

De 800.000 passagerer i 2022 skal øges til et sted mellem 1,5 og 1,7 millioner passagerer i 2023, er det tidligere oplyst af Play.

 

Relaterede artikler:

Nye Play-fly parkeres i dansk lufthavn

Første positive driftsresultat hos Play

Dagligt tab på en million hos PLAY