Flytrafikken kan blive forstyrret i Helsinki Lufthavn på mandag. Foto: Finavia/Jussi Hellsten, www.jussihellsten.com

Poststrejke rammer Finnair-flyvninger

Finnair må indtil videre aflyse 275 afgange søndag og mandag som følge af en sympatistrejke blandt lufthavnsmedarbejdere i Helsinki Lufthavn.

Den finske flytrafik vil være delvist lammet i løbet af mandagen.

Finnish Aviation Union (IAU) har udsendt en meddelelse om, at de går i støttestrejke mandag den 25. november. Overvejelserne beror på ønsket om at bakke det strejkende personale i den finske posttjeneste, Posti, op.

Arbejdskonflikten i det finske postvæsen kan således også få konsekvenser for luftfarten i Finland. Medarbejdere på jorden, i kundeservice, i catering og den tekniske afdeling i Helsinki Lufthavn er blandt dem, der vil gå i strejke.

Finnair, der ikke er en del af strejken, bliver kraftigt påvirket i sin drift. Søndag aften er 26 flyvninger blevet aflyst, og i løbet af mandagen vil 250 af samlet 377 flyvninger blive aflyst.

“Finnair er ikke en part i konflikten, men det rammer os alvorligt, da det forstyrrer rejseplanerne for over 20.000 kunder. Vi er ekstremt kede af de problemer og bekymringer, som denne situation skaber for vores kunder, og vi gør vort bedste for at afværge virkningerne af den. Vi arbejder på at finde passende ombookinger for kunder, der er blevet ramt af aflysningerne, men det tager lang tid at ombooke så mange passagerer,” siger Jaakko Schildt, der er koncerndriftsdirektør hos Finnair.

Finnair flyver fra både Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn til Helsinki Lufthavn, og mandag aflyses afgangen fra Billund kl. 11.50 samt afgangene fra København kl. 13.10, 16.55 og 20.05. SAS oplyser, at man ikke vil aflyse afgange til og fra Helsinki, men at der forventes at blive opereret med forsinkelser.

Støtter storstrejke
Medarbejderforeninger fra forskellige finske brancher har annonceret foranstaltninger til støtte for de cirka 9.000 postarbejdere, der har været i strejke siden den 11. november. Og lufthavnsmedarbejderne er som nævnt blandt dem, der nu vil støtte op om strejken.

”Strejken vil påvirke flytrafikkens tjenester på jorden – herunder catering, tekniske tjenester, fragt, sikkerhedskontrol og følgelig alle flyselskaber, der flyver til og fra Finland,” sagde Juhani Haapasaari, formand i Finnish Aviation Union, til nyhedsbureauet Reuters i begyndelsen af indeværende uge.

Postarbejderne har i første omgang varslet strejke frem til den 25. november som følge af utilfredshed med varslede lønnedskæringer. Flytrafikken bliver altså berørt på den sidste dag i to-ugers-strejken.

 

Relaterede artikler:

Strejker kostede Finnair 20 mio. kroner

Storstrejke rammer Finnair

Skytrax: Helsinki Lufthavn er Nordens bedste