Presset transportminister må aflyse Indien-besøg

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) skulle lørdag aften have taget afsted til Indien på et tredages-besøg, der bl.a. havde til hensigt at bane vejen for Air India´s valg af Københavns Lufthavn som nyt europæisk ‘hub’. Men skandalesagen omkring DSBFirst har tvunget ministeren til at blive hjemme.

Det har længe været kendt, at Air India er på udkig efter et europæisk hub, der kan binde trafikken sammen mellem Indien og USA, efter at Frankfurt Airport sidste efterår blev droppet af det indiske luftfartsselskab.Her har bl.a. Københavns Lufthavn været stærkt inde i overvejelserne hos Air India.

Derfor var det også glædeligt for Københavns Lufthavn, at transportminister Hans Christian Schmidt (V) fra den 10. – 12. april skulle have besøgt den indiske hovedstadNew Delhi for bl.a. at have politiske drøftelser medrepræsentanterfra Ministeriet for Civil Luftfart.

Men rejsen valgte transportministeren sent lørdag eftermiddag at aflyse på baggrundaf udviklingen i skandalesagen omkring DSBFirst. Hans Christian Schmidt besluttede såldes lørdag at indkalde forligskredsen bag Kystbanen til hastemøde mandag morgen kl. 9.00 i Transportministeriet. Heruodver har transportministeren anmodet om foretræde for Folketingets Trafikudvalg tirsdag.

“Jeg kanoplyse, at jeg på baggrund af sagens alvor i dag har besluttet at aflyse mit tre dages besøg i Indien om luftfart, som var planlagt med afrejse i aften,“ udtalte transportministeren i en pressemeddelelse som blev udsendt sentlørdag eftermiddag.

Formålet med turenvar bl.a. at forhandle dansk-indiske samarbejdsaftaler på luftfartsområdet. Repræsentanter fra Københavns Lufthavn og rådgivningsvirksomheden COWI skulle efter planen have ledsaget transportministeren på turen samt deltaget i en række af møderne.

Aflysningen af rejsen er naturligvis en streg i regningen for Københavns Lufthavn, der havde håbet på, at ministeren kunne være “døråbner“ i forhandlingerne med Air India.

Transportministeren havde da også torsdag eftermiddag udsendt en pressemeddelelse om den forestående Indien-rejse. Heri hed det bl.a.:

“Jeg vilvære meget tilfreds, hvis jeg kan medvirke til at Air India begynder at anvende Københavns Lufthavn i større skala, så vi kan få etableret direkte ruter mellem Danmark og Indien. Det vil være godt for Danmarks tilgængelighed og dermed gavne dansk erhvervsliv.“

Men blot 48 timer efter denne udtalelse måtte ministeren aflyse flybilletten til New Delhi, hvilket understreger sagens alvor. Endnu entransportminister måsåledes tage Storm P´s velkendte udsagn ved lære, at næst efter kønsdriften er jernbanedriften den vanskeligste at styre.

Derimod synes det at have gået en kende bedre med at styre dansk luftfart. I den snart 14 måneder lange embedsperiode har Hans Christian Schmidt fra alle sider modtaget ros og anerkendelse for sit engagement i dansk luftfart.