Qatar Airways på vej ind i italiensk selskab

Qatar Airways er på vej ind i italienske Meridiana. Fagforeninger frygter massefyringer og den italienske regering vægrer sig dog mod at følge Qatar Airways’ krav.

Etihad købte sidste år 49 procent af Alitalia. Og nu er et andet mellemøst-selskab også på vej til at købe sig ind i et italiensk flyselskab. Det er Qatar Airways, der har set sig lun på Meridiana.

Qatar Airways har underskrevet en hensigtserklæring med en af de eksisterende ejere af Meridiana, schweiziske Aga Khan Foundation, om købet af en minoritetsaktiepost. På sigt er det planen, at Qatar Airways skal eje 49 procent af Meridiana.

At Qatar Airways ikke planlægger at købe mere end 49 procent skyldes, at det er den maksimale ejerandel, som et ikke-europæisk luftfartsselskab kan have i et europæisk luftfartsselskab.

Selvom man holder sig på 49 procent, så skal handlen alligevel godkendes af den italienske regering.

Pumpet milliarder ind
Inden handlen eventuelt kan falde på plads, så skal Meridiana ifølge italienske medier gennemgå en større restrukturering. Det kan resultere i afskedigelse af 900 ud af selskabets 1800 ansatte, vurderer lokale fagforeninger. Desuden har Qatar Airways stillet krav om at få landingstilladelser i lufthavnene i Pisa, Torino og Venedig med i købet. Noget som det italienske transportministerium indtil nu har modsat sig.

Aga Khan Foundation har over de seneste syv år pumpet knap 4,5 mia. kroner ind i Meridiana for at holde selskabet i live. Meridiana har omkring 20 fly og flyver til 51 destinationer over hele Europa.

Foto: Aldo Bidini / Wikimedia Commons