Qatar Airways A320-200. (Foto: Sergey Korovkin 84 | Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0)

Qatar-rute til lille regional lufthavn

Cardiff Airport har sikret sig en rute med Qatar Airways til Doha. Den walisiske lufthavn er med 1,3 mio. passagerer mindre end Aalborg Lufthavn.

Det var en gedigen overraskelse, da Qatar Airways tidligere i denne uge kunne afsløre, at selskabet i 2018 åbner en ny rute mellem Doha og Cardiff, der er hovedstaden i Wales. Det er samtidig den eneste planlagte rute til Storbritannien i 2018.

Det mest opsigtsvækkende er, at Cardiff Airport er en lille regional lufthavn med blot 1,3 mio. passagerer i 2016. Dermed vil den walisiske lufthavn være den mindste lufthavn i Europa, der kan bryste sig af at have en Qatar Airways-rute til Doha. For at sammenligne med danske forhold var der i 2016 1,5 mio. passagerer, der rejste gennem Aalborg Lufthavn, mens flere end tre mio. passagerer benyttede sig af Billund Lufthavn.

Man skal dog ikke umiddelbart gøre sig forhåbninger om, at Qatar Airways nu er klar til at åbne ruter til alle europæiske lufthavne i samme størrelse.

“Jeg kender Cardiff Airport ekstremt godt fra mit tidligere virke som konsulent i det britiske marked. Der er mange relationer mellem Wales og de tidligere Commonwealth-lande, som Qatar Airways skaber gode trafikforbindelser til. Det handler om de såkaldte VFR-passagerer (Visiting Friends and Relatives, red.), og det kan ikke sammenlignes med andre markeder,” siger marketingchef Jesper Klausholm fra Billund Lufthavn til CHECK-IN.dk.

Det er især walisere med en fortid i Australien, New Zealand, Indien og Pakistan, der er at finde i Wales og det vestlige område af England. Samlet har Wales 3,2 mio. indbyggere, mens hovedstaden Cardiff har en befolkning på omkring 350.000 mennesker.

Markedsgrundlag på en million passagerer
Ruten vil blive opereret med et Airbus A320-fly, som Doha-selskabet typisk benytter til opstart på ruter med en trafikgrundlag, der ikke berettiger til Dreamliner-flyene. Fra trafikknudepunktet i Doha er flere end 150 destinationer tilgængelige på seks kontinenter.

Der var naturligvis begejstring i Cardiff Airport, da aftalen var faldet på plads og klar til offentliggørelse.

“Jeg er umådelig stolt over, at Qatar Airways har valgt Cardiff Airport til den nye rute fra Doha. Det er fantastisk, at vi fremover kan tilbyde vores kunder flere rejsemuligheder med et førsteklasses flyselskab, der sikrer adgang til destinationer over hele verden,” udtaler Deb Barber, der er administrerende direktør for Cardiff Airport.

Det bliver KLM og British Airways, der har udsigt til at miste passagerer, når Doha-selskabet åbner op. I dag flyver KLM således tre gange dagligt til Amsterdam, hvorfra der er forbindelse til mange af de samme destinationer, som Qatar Airways vil tilbyde via Doha. Mange walisere rejser i dag også ud af London-Heathrow, hvor der benyttes overfladetransport til og fra den store London-lufthavn.

“Flere end en million passagerer fra vores region rejser i dag til destinationer, der findes i rutenetværket hos Qatar Airways. Flere end 90 procent af disse passagerer benytter sig i dag af flyforbindelser fra London, og denne nye rute vil give dem mulighed for at flyve direkte fra deres lokale lufthavn i Cardiff,” lyder det fra Deb Barber.

Det er endnu ikke afsløret flere detaljer om den nye rute. Parterne vil i løbet af de kommende måneder aftale opstartstidspunkt samt forberede en salg- og markedsføringskampagne.

 

Relaterede artikler:

Endnu en Dreamliner-rute til Helsinki

Qatar Airways åbner ny rute til Norden

Qatar Airways tvinger KLM til at lukke Doha-rute

Qatar Airways i samarbejde med lavprisflyselskab

Qatar Airways tager endnu en bid af IAG