Rejse- og luftfartsbranchen har altid haft særlig stort mediefokus. I de danske medier er salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour ubestridt mediekongen. Men hvem er alle de andre, der løbende citeres i de danske medier om egen virksomhed eller i forbindelse med spørgsmål relateret til rejser og luftfart?

Rejse- og luftfartsbranchens mediehelte

Rejse- og luftfartsbranchen har altid haft særlig stort mediefokus. I de danske medier er salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour ubestridt mediekongen. Men hvem er alle de andre, der løbende citeres i de danske medier om egen virksomhed eller i forbindelse med spørgsmål relateret til rejser og luftfart?

Der er ingen brancher, der har så stor mediemæssig tiltrækning som rejser, luftfart og turisme.

Derfor ser man også en række topchefer og ledende personligheder fra branchen i hyppig optræden i medierne. Enten, når virksomhedens egne præstationer skal kommenteres, eller når der skal gives et generelt indblik i branchensvilkår, betingelser og fremtidsudsigter.

Især virksomheder som SAS, Cimber Sterling, DSB og Københavns Lufthavn har et stærkt mediefokus. Men også store rejsearrangører som Star Tour, Apollo m.fl. optræder relativt hyppigt i medierne.

Endelig er der en række mere eller mindre selvbestaltede eksperter, der løbende giver sit syn på brancheforhold i en særlig kommentator-rolle.

CHECK-IN.dk har ved hjælp af søgemaskinen Googleudarbejdet en liste overåretsmest citerede og omtalte personligheder i relation til rejse- og luftfartsbranchen samt dansk turisme.

Nr. Navn Titel Virksomhed Antal links
01. Stig Elling Salgsdirektør Star Tour 9.600
02. Jan Lockhart Adm. direktør Apollo 938
03. Brian Petersen Fhv. adm. direktør Københavns Lufthavn 714
04. Søren Eriksen Adm. direktør DSB 592
05. John Dueholm Vicekoncernchef SAS 556
06. Lise Lyck Centerleder CBS 439
07. Jacob Krogsgaard Adm. direktør Cimber Sterling 296
08. Kjeld Zacho Jørgensen Adm. direktør Billund Lufthavn 273
09. Mikkel Thrane Kommunikationschef SAS 241
10. Søren Hedegaard Nielsen Kommunikationschef Københavns Lufthavn 183
11. Ole Paaske Adm. direktør Aarhus Lufthavn 182
12. Carsten Nørland Salgsdirektør Københavns Lufthavn 181
13. Lars Thykier Direktør DRF 181
14. Johan Bisgaard Larsen Presse- og markedschef Norwegian 160
15. Jan Vendelbo Direktør Spies 159
16. Flemming Jensen Chief Operating Officer SAS 157
17. Jacob Pedersen Senioranalytiker Sydbank 152
18. Allan Agerholm Hoteldirektør Horesta 152
19. Klaus Ren Adm. direktør Jet Time 141
20. Torben Andersen Komunikationschef Spies 135
21. Søren Svendsen Adm. direktør Aalborg Lufthavn 135
22. Ole Stouby Adm. direktør Travelmarket 132
23. Jørgen Krab Jørgensen Fhv. adm. direktør Billund Lufthavn 131
24. Lars Bording Chief Commercial Officer Cimber Sterling 118
25. Jens Zimmer Christensen Formand Horesta 115
26. Peter Rasmussen Regional Commerical Manager British Airways 99
27. Signe Thorup Kommunikationschef Cimber Sterling 98
28. Martin Lumbye Partner Momondo 95
29. Ole Kirchert Christensen Adm. direktør Travelbroker Nordic 95
30. Per Møller Jensen VP, Brand, Marketing & EuroBonus SAS 89

Note: Baseret på research foretaget den 17. december 2010.


Mandsdomineret branche
Interessant er det at konstatere, at kvinderne er mere eller mindre fraværende på listen. Centerleder Lise Lyck fra Center for Tourism and Cultural Management ved Copenhagen Business School er med en 6. plads deneneste kvinde i førerfeltet. Lise Lyck er anerkendt ekspert indenfor rejser, luftfart og turisme.

Til gengæld er den højest placerede kvinde i den danske rejsebranche,administrerende direktør Birthe Madsen fra Star Tour,sletikke at finde på listen. Men det har sin egen forklaring, idet selskabets salgsdirektør Stig Elling er talerør mod medier og presse.

Rejsekongen
Stig Elling er ifølge listen den ubestride medie-rejsekonge i Danmark. Via Google kan man det seneste år finde ca. 9.600 links til citater og omtale af den karismatiske salgsdirektør. Og for at understrege populariteten har Stig Elling på sin egen Facebook-side over 4.600 “fans“. Stig Elling´s Facebook-aktivitet er dog i høj grad et markedsføringsredskab for Star Tour.

Man kan ganske enkelt konkludere, at kommunikationsindsatsen er fremragende. Men konkurrenterne giver også rigeligt med plads til Elling.

Kommunikationscheferne i toppen
Kommunikationscheferne dominerer også listen. Her topper SAS, Københavns Lufthavn, Spies og Cimber Sterling´s kommunikationsafdelinger. At SAS ikke har en placering helt i top, skyldes at magten i den danske del afselskabet er tredelt. Udover kommunikationschefen optræder John Dueholm,Flemming Jensen og Per Møller Jensen på listen. Alle har et særligt ansvarsområde i forhold til det danske marked, men er formelt hjemmehørende under SAS-hovedkontoret i Stockholm.

Cimber Sterling har også været i mediernes søgelys i årets løb og har tre medarbejdere på Top 30-listen. Udover selskabets administrerende direktør Jacob Krogsgaard samt kommerciel direktør Lars Bording er det kommunikationschef Signe Thorup, der samtidiger en af de eneste kvinder i det stærkt mandedominerede felt.

Kjos har medietække
På listen blev der ikke plads til analytiker Ole Egholm fra Dansk Brancheanalyse, direktør Lars Bernhard Jørgensen fra Wonderful Copenhagen, administrerende direktør Peder Hornshøj fraBravo Tours ogkommunikationschef Rikke Mølgaard fra Aalborg Lufthavn, der alle var tæt på at snige sig indenfor på top 30-listen.

Listen omfatter kun danske personligheder. Skulle listen derimod udvides med udenlandske branchepersonligheder, ville koncernchef Bjørn Kjos fra det norske lavprisflyselskab Norwegian stryge direkte ind i Top 10. Den karismatiske luftfartsdirektør har stort medietække i Danmark.

Foto: Salgsdirektør Stig Elling fra Star Tour er ubestridt rejse- og luftfartsbranchens mediekonge.