Antalya er den tyrkiske rivieras hovedstad.

Russerne vender tilbage til Tyrkiet i morgen

Fra torsdag den 7. juli vil der atter være charterflyvninger fra Rusland til Tyrkiet. Dermed slutter syv måneders russisk boykot af Tyrkiet som ferieland.

Den tyrkiske turistindustri kan vejre morgenluft efter et usædvanligt vanskeligt år. Rusland har siden slutningen af november sidste år forbudt charterflyvninger til Tyrkiet som sanktion over for den tyrkiske regering, efter at et russisk Sukhoi Su-24 jagerfly blev skudt ned af tyrkiske styrker ved grænseområdet til Syrien.

Ruslands præsident Vladimir Putin fordømte sidenhen hændelsen og krævede en undskyldning fra den tyrkiske regering, men den havde den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan tilsyneladende ikke tænkt sig at rykke ud med. Der skulle dog gå syv måneder før Erdoğan blev så presset, at der blev afleveret en beklagelse til den russiske regering, hvilket fandt sted i sidste uge.

Dermed var russerne klar til at fjerne sanktionerne,  hvilket netop er sket. Det betyder, at de første charterfly fra Rusland lander i Tyrkiet i morgen den 7. juli. Ifølge de civile luftfartsmyndigheder i Tyrkiet er der anmeldt ikke færre end 17 flyankomster i morgen, skriver ch-aviation.

At Tyrkiet besluttede officielt at beklage hændelsen kan skyldes det øgede pres, som turistindustrien blev udsat for, da terroraktionerne også har betydet en markant nedgang i ankomsten af turister fra Vesteuropa. Hvert år rejser 4,4 mio. russere til Tyrkiet, hvoraf alene 3,3 mio. er turister, der besøger de populære destinationer på den tyrkiske middelhavskyst, så som Lara, Belek, Alanya og Side.

Prisfald mellem 20 og 30 procent
De russiske sanktioner har ellers haft den sideeffekt, at hotellerne er blevet billigere, da mange af de store femstjernede hoteller bygget med henblik på det russiske marked har stået halvtomme igennem det seneste halve år. Det har betydet et prisfald på mellem 20 og 30 procent. Samtidig er de øvrige leve- og opholdsomkostninger også blevet presset i bund, da priserne er faldet på restauranter og udflugtsydelser.

Mange danske turister er i de senere måneder kommet hjem fra Tyrkiet og rapporteret om halvtomme strande, god plads  på hotellerne og aggressive lokale handlende, der forsøger at lokke turisterne til at købe deres varer og ydelser.

Problemerne i Tyrkiet illustreres bedst ved, at Antalya Lufthavn i årets fem første måneder har haft en passagertilbagegang på 22 procent, hvilket alene repræsenter næsten 1,7 mio. rejsende.

De danske rejsearrangører forventer, at omkring 200.000 danskere vil tage på ferie i Tyrkiet i år. For få år siden toppede interessen for Tyrkiet, hvor mellem 250.000 og 300.000 danskere valfartede til den attraktive tyrkiske middelhavskyst.

 

Relaterede artikler:

Forbyder stadig flyvninger til Tyrkiet

Star Tour: Færre rejsende til Tyrkiet

Spies: Lave priser fjerner terrorfrygt