VQ-BRH valgte lidt af en omvej på en flyvning fra Moskva til Leipzig. (Foto: Flightradar24.com)

Russisk fragtfly i mistænkelig omvej over Finland

Et fragtfly fra Rusland valgte at overflyve et stort område i Finland og fortsætte ned i Østersøen tæt på Gotland på en flyvning til Leipzig. Hændelsen får nu eksperter til at spekulere i motivationen bag den lagte kurs.

Lørdag blev der valgt en ganske anden rute, end der normalt benyttes på de ugentlige ruteflyvninger til Leipzig på RU675. Sædvanligvis flyves der gennem Hviderusland, ind over Polen og videre til Tyskland. Denne gang gik turen dog over Finland.

Flyvningen blev foretaget af en Boeing 747-8F, der er udstyret med registreringsnummeret VQ-BRH og tilhører AirBridgeCargo Airlines, der er ejet af selskabet Volga-Dnepr Group. Det er angiveligt Ruslands største fragtflyselskab.

Boeing 747-flyet startede sin rejse fra Moskva lørdag klokken 17:26 lokal tid. Det valgte en rute, der gik mod nordvest, hvorefter det fløj ind over Finland. Flyet fløj tværs gennem Finland, inden det fortsatte sydover gennem Polen for så til sidst at flyve mod den tyske by Leipzig.

Fløj tæt på hovedkvarter
Ruten, som det russiske fly valgte, er ikke blot bemærkelsesværdig, fordi den befinder sig så langt fra den direkte kurs, men også fordi den gik over området Tikkakoski ved byen Jyväskylä, hvor det finske flyvevåben har hovedkvarter, og en del af landets militære efterretningstjeneste befinder sig.

Ifølge det finske medie Yle vil flyvevåbnet ikke udtale sig om, hvorvidt der blev sendt kampfly på vingerne under hændelsen. Kommunikationsdirektør Joni Malkamäki fra det finske flyvevåben understreger blot, at ”flyvevåbnet holder øje med og bevogter Finlands luftrum døgnet rundt”.

For øjeblikket er Rusland omgærdet af mange spændinger, da landet gennem en periode har stationeret tropper langs grænsen til Ukraine i en sådan grad, at der bliver spekuleret i, om Rusland er ved at forberede sig på en militær aktion i landet.

Afprøvede myndigheders reaktion
Yle har talt med flere eksperter, der kommer med bud på, hvorfor det russiske fly valgte en rute, der gik ind over Finland. Eksperterne har betinget sig, at de forbliver anonyme. En er dog ikke i tvivl om, at Rusland var ude på at teste Finlands reaktion på overflyvningen.

”Der er ingen tvivl om, at tanken her var at afprøve de finske myndigheders reaktion på en nødsituation, da flyet valgte en rute, hvor det kom tæt på vigtige destinationer,” siger eksperten med henvisning til, at flyet fløj tæt på blandt andet flyvevåbnets hovedkvarter.

En af eksperterne tilføjer, at der tilsyneladende var tale om et civilt fly, da det ikke umiddelbart var udstyret med antenner eller sensorer. De ville normalt være synlige, hvis det var et rekognosceringsfly. Det vides dog ikke, om der var særligt udstyr ombord på netop denne flyvning.

Spekulationer om Gotland
De finske medier har udelukkende fokuseret på, at overflyvningen kunne have noget med Finland at gøre. Men flyet passerede ned gennem Østersøen tæt ved den svenske ø Gotland, der i løbet af den sidste uges tid har foretaget en militær oprustning som følge af den aktuelle situation omkring Ukraine.

Rusland har advaret Sverige om at blive en del af NATO-samarbejdet, og derfor sendte det svenske forsvar i fredags tropper og militært udstyr til Gotland. Det russiske fragtfly passerede tæt forbi Gotland dagen efter oprustningen.

 

Relaterede artikler:

Passagerfly skal udvise forsigtighed i Rusland-Ukraine-luftrum

Russisk Tupolev-fly i dansk luftrum vækker opsigt

Russisk passagerfly måtte undvige for NATO-fly