Ryanair hilses velkommen i Malmø-Sturup lufthavnen. (Arkivfoto: Swedavia)

Ryanair åbner syv nye baser

I det kommende vintertrafikprogram vil Ryanair åben syv nye baser i Europa. Base nummer 84 bliver i Václav Havel-lufthavnen i Prag.

Det irske lavprisflyselskab Ryanair nærmer sig hastigt base nummer 100. Nu vælger Ryanair også kun at medregne de baser, der åbner og tager ikke højde for, at andre er lukket. Således var Billund Lufthavn i 2012 base nummer 48, mens Københavns Lufthavn i 2015 blev base nummer 70 i rækken. Begge danske baser lukkede sidste sommer efter en konflikt med den danske fagbevægelse

Nederlaget i Danmark har dog ikke skræmt Ryanair for yderligere ekspansion – tværtimod. I det kommende vintertrafikprogram, der træder i kraft den 30. oktober, har Ryanair foreløbig annonceret åbning af ikke mindre end syv baser.

Der er tale om baser i Timisoara (78), Nürnberg (79), Hamborg (80), Bucharest (81), Vilnius (82), Sofia (83) samt Prag (84).

Dermed har Ryanair for alvor indledt en offensiv i Tyskland samt i Østeuropa. Netop i Østeuropa er Ryanair udsat for et stort pres fra det ungarske lavprisflyselskab Wizz Air, der i disse år gennemgår en succesrig vækst samtidig med, at selskabet har et stort antal nye fly i ordre.

Vokser i storlufthavnene
Væksten hos Ryanair markerer også, at selskabet fortsat satser på at erobre markederne i de store lufthavne. Således er baserne i Bucharest, Vilnius, Sofia og Prag alle i de respektive hovedstæders primære lufthavne.

Senest annoncering er basen i Prags Václav Havel Airport, der vil få stationeret to basefly. De skal betjene de eksisterende ruter til London-Stansted, Bruxelles og Dublin, ligesom der bliver kapacitet til at åbne nye ruter til Rom-Ciampino og Milano-Bergamo.

“Det glæder os, at Ryanair fortsætter med at udvikle forretningen i Václav Havel Airport. Med næsten en halv million årlige passagerer, er Ryanair allerede blandt de fem største flyselskaber i lufthavnen. Planen om at åbne to nye ruter til Milano og Rom bekræfter den fortsatte interesse i at tiltrække udenlandske turister til Prag samt den positive trend med et stigende antal tjekkiske rejsende,” siger Jiru Vyskoc, der er ruteudviklingsdirektør i Václav Havel Airport.

Det danske marked er ikke blevet begunstiget af nye ruter som følge af de syv baseåbninger. Ryanair har allerede offentliggjort vintertrafikprogrammet for 2016/17, og her vil Billund fastholde tre ruter og København i alt 15 ruter. Men foreløbigt er der ingen rutenyheder til de to danske Ryanair-lufthavne.