Kommerciel direktør David O´Brien (t.v.) og personaledirektør Eddie Wilson (t.h.) fra Ryanair til pressemøde i København i 2015. (Foto: Andreas Krog)

Ryanair og fagbevægelse mødes i dag

10 dage før fagbevægelsen planlægger at blokere Ryanairs flyvninger i danske lufthavne, mødes parterne i dag i Københavns Lufthavn. Fagbevægelsen forventer, at parterne skal forhandle en dansk overenskomst på plads.

For en uge siden stod Ryanair og fagbevægelsens advokater overfor hinanden i Arbejdsretten, da de modtog afgørelsen om, at fagbevægelsen lovligt kan blokere Ryanairs flyvninger til og fra danske lufthavne i et forsøg på at presse Ryanair til at indgå danske overenskomster.

Siden har Ryanair og fagbevægelsen kun kommunikeret med hinanden gennem medierne. Men i dag klokken 11 sætter parterne sig ned overfor hinanden i et mødelokale i Københavns Lufthavn.

Det er Ryanair, der har taget initiativ til mødet. Det irske lavprisselskab møder op med den lille hvidhårede personaledirektør Eddie Wilson i spidsen. Han var med da parterne mødtes sidste gang i London i februar og han vidnede i Arbejdsretten i midten af juni. Wilson vil sandsynligvis have følge af flere Ryanair-ansatte og repræsentanter fra Ryanairs danske advokatfirma Lund Elmer Sandager.

På den anden side af bordet vil sidde formanden for den lille fagforening Flyvebranchens Personale Union (FPU), Thilde Waast, sammen med LO’s advokat Peter Nisbeth. Tilstede vil også være formanden for Serviceforbundet, John Dybart, da det forbund er en form for moderforbund for FPU.

Mener det alvorligt
På arbejdstagersiden er forventningerne til mødet klokkeklare.

”Vi forventer at skulle forhandle om de to overenskomster, som vi havde med til det forrige møde,” siger John Dybart med henvisning til det møde, som parterne havde i London i februar.

Her præsenterede FPU og Serviceforbundet Ryanair for to overenskomstforslag. Et for piloter og et for kabineansatte. Overenskomstforslag, der er meget lig de overenskomster FPU i dag har med adskillige danske flyselskaber.

På mødet i London værdigede Eddie Wilson og Ryanairs kommercielle direktør David O’Brien knap nok overenskomstforslagene et eneste blik. John Dybart håber dog, at det går anderledes i dag.

”Tingene kan have udviklet sig hos Ryanair. Nu kan de se, at vi mener det alvorligt,” siger John Dybart og understreger, at fagforeningerne ikke kommer med andre krav end dem, som de havde med i London for fem måneder siden.

Ryanairs personaledirektør, Eddie Wilson (til højre), mødes i dag med repræsentanter for den danske fagbevægelse i Københavns Lufthavn. Foto: Andreas Krog.