Ryanair Boeing 737-800 i Københavns Lufthavn. (Foto: Andreas Krog)

Ryanair-personale truer med strejker

Fem europæiske fagforeninger kræver, at Ryanair overholder national arbejdsmarkedslovgivning.

Fem europæiske fagforeninger for kabineansatte har givet Ryanair en frist til den 30. juni om at følge nationale arbejdsmarkedslove. Ellers risikerer det irske lavprisselskab at blive ramt af strejker henover den travle sommerperiode.

Det fremgår af en fælles erklæring fra de fem fagforeninger – belgiske CNE/LBC, italienske UILTASPORTI, portugisiske SNPVAC, og de spanske SITCPLA og USO – efter et møde i Lissabon.

“Hvis Ryanair ikke overholder disse vilkår, vil undertegnede fagforeninger bruge alle lovmæssige og retlige procedurer til at indlede en koordineret faglig aktion, herunder brugen af strejker i løbet af sommeren 2018,” lød det i erklæringen.

Fælles vilkår for alle
Fagforeningerne ønsker, at flyselskabet skal anvende de samme betingelser og arbejdsvilkår for alle kabinebesætningsmedlemmer. Ryanair skal også anvende national lovgivning i ansættelseskontrakter og interne HR-procedurer i henhold til EU-reglerne, siger fagforeningerne.

Ryanair er kendt for sin hårde kurs over for fagforeninger, og selskabet har gentagne gange været i konflikt med sine ansatte. Men da selskabet blev truet af strejker op til jul sidste år, gik Ryanairs ledelse for første gang nogensinde med til at anerkende fagforeninger, og undgik dermed en strejke.

Efterfølgende har Ryanair aftalt at anerkende pilotforeninger i både Storbritannien og Italien, mens der ifølge selskabet foregår forhandlinger med fagforeninger i andre lande.

Ingen overenskomster i Danmark
Herhjemme mødtes Ryanair med Flyvebranchens Personale Union (FPU) i begyndelsen af februar. Selskabets personalechef Eddie Wilson sagde efterfølgende, at Ryanair ikke er afvisende overfor at tegne overenskomster i Danmark, hvis selskabet beslutter at åbne baser i København.

FPU understregede ifølge næstformand Anders Mark Jensen på mødet med Ryanair, at en dansk base kræver dansk overenskomst for både piloter og kabinepersonale.

Ryanair nægtede i 2015 at indgå danske overenskomster for sine ansatte på selskabets daværende baser i Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn. Ryanair lukkede i stedet de danske to baser, men flyver fortsat til Billund og København fra en række af sine europæiske baser.

Relaterede artikler:

Piloter fra SAS og Ryanair i samarbejde

Ryanair advarer om risiko for påske-strejker

Ryanair-overenskomst kan tage op til et år