Ryanair hilses velkommen i Malmø-Sturup lufthavnen. (Arkivfoto: Swedavia)

Ryanair-pres mod Københavns Lufthavn

Det irske lavprisflyselskab Ryanair opruster i 2012 kraftigt på ruterne fra Vestdanmark og Sydsverige, hvor der samlet vil blive udbudt op imod 35 ruter. Dermed presses Københavns Lufthavn fra såvel øst som vest.

Forleden kunne irske Ryanair fejre, at 2 millioner passagerer gennem tiden har rejst med selskabet til og fra Aarhus Lufthavn.

Men det stopper ikke her. Ryanair har nemlig store planer for det skandinaviske marked, hvor man alene i Vestdanmark og Sydsverige forventer 1,5 millioner passagerer i 2012.

Hovedindsatsen på det danske marked sker gennem den nye base i Billund Lufthavn, der etableres i slutningen af marts måned, hvor to 189-sæders fly af typen Boeing 737-800 vil blive stationeret i den vestdanske lufthavn.

Med baseetableringen følger i første omgang 19 ruter i sommertrafikprogrammet, men flere skulle være på vej.

Også i Aarhus Lufthavn har manmærket Ryanairs stigende interesse for det danske marked. I sommertrafikprogrammet 2012 vil Aarhus Lufthavn have 6 Ryanair-ruter til lufthavnen, hvilket er det højeste nogensinde.

Med samlet 25 sommerruter fra de vestdanske lufthavne vil Ryanair utvivlsomt fjerne noget at passagergrundlaget fra de mange lavprisflyruter i Københavns Lufthavn. Derfor mærker den danske hovedstadslufthavn også et stigende pres fra aktiviteterne i Vestdanmark.

Trussel fra øst

Men Københavns Lufthavn presses også fra øst. Blot 46 kilometer fra Københavns Lufthavn ligger Malmö Airport i Sturup. Lufthavnen havde i 2011 en rekordvækst på 22 % med et samlet passagertal, der nåede op i nærheden af 2 millioner.

Denne vækst har blandt andet været båret af Norwegians indenrigsrute til Stockholm samt det stigende antal ruter fra lavprisflyselskaberne Ryanair og Wizz Air.

En udvikling, dervil fortsætte i 2012 og dermed minimere antallet af sydsvenskere, der tager turen over Øresund til de mange lavpristilbud i Københavns Lufthavn.

Ryanair kunne nemlig tidligere på ugen meddele, at selskabet åbner yderligere to ruter til Malmö Airport i 2012. Der er tale om nye ruter til Edinburgh og Palma de Mallorca. Dermed kommer Ryanair i 2012 op på 9 lavprisruter fra Malmø-lufthavnen.

En tredjedel af CPH´s lavpristrafik

I alt forventer Ryanair omkring 300.000 passagerer i Malmö Airport i 2012, der sammen med omkring 200.000 passagerer i Aarhus Lufthavn samt op imod 1 million i Billund Lufthavn skaber en konkurrencesituationen, hvor Ryanair alene i Sydsverige og Vestdanmark har et passagerantal, der svarer til en tredjedel af samtlige lavprisflypassagerer i Københavns Lufthavn.

Og noget tyder på, at Malmö Airport alene med lavprisflyruterne fra Ryanair, Wizz Air og snart også det spanske lavprisflyselskab Vueling samt med indenrigsruten fra Norwegian kan nå op i nærheden af 1 million passagereri dette segment, hvilket er ligeså mange som i CPH Go lavprisfingeren i Kastrup.

Da Ryanair-bossen Michael O´Leary i begyndelsen af december måned besøgte Danmark, ville hanikke udelukke, at Ryanair på et tidspunktkunne etablere sig i Københavns Lufthavn.

“På lang sigt ser jeg en mulighed for Ryanair i Københavns Lufthavn. Men Københavns Lufthavn har mere brug for os, end vi har brug for dem,“sagde Michael O´Leary, der tilsyneladende fortsætter sit pres mod lufthavnen i Kastrup.

Hos Københavns Lufthavn holder man blandt fokus på samarbejdet med easyJet, Norwegian og nu også spanske Vueling, der netop har åbnet en rute til Barcelona. De tre nævnte selskaber er henholdsvis nr, 2, 3 og 4 på ranglisten over de største europæiske lavprisflyselskaber.

”Antallet af lavprispassagerer er fortsat stigende i Københavns Lufthavn. Vi har et tæt samarbejde med en række lavprisselskaber, og tidligere på ugen offentliggjorde Europas næststørste lavprisselskab easyJet med ruten til Madrid sin 10. rute ud af København, ligesom Norwegian også kontinuerligt styrker sin danske base i CPH. Den dag Michael O’Leary når til den erkendelse, at han har brug for København i sit rutenetværk, er Ryanair velkommen i Københavns Lufthavn på samme vilkår som alle andre flyselskaber,“ siger lufthavnens pressechef Søren Hedegaard Nielsen.