Boeing 737-800 fly fra SAS i Oslo Gardermoen. Foto: Aeropics / Wikimedia Commons.

SAS-fly kom ét minut for sent – passagerer i karantæne

Et fly fra SAS landede lørdag præcis klokken 00.00 i Oslo efter en flyvning fra Nice. Ny rejsevejledning betyder, at passagererne er tvunget til at gå i karantæne.

Torsdag i sidste uge ændrede de norske myndigheder rejsevejledningerne for Frankrig, Tjekkiet, Schweiz og Monaco, der alle gik fra grønt til rødt som følge af et stigende antal COVID-19-smittede.

Ændringerne trådte i kraft natten til lørdag klokken 00.00, og det betyder, at rejsende fra disse lande skal i 10 dages karantæne ved hjemkomst til Norge. Det skriver det norske medie Dagbladet.

De nye rejsevejledninger berørte på helt særlig vis en Boeing 737-800 fra SAS, der var af sted på rute SK4700 fra Nice i Frankrig til Oslo Gardermoen. Flyet var sat til at ankomme klokken 00.10 natten til lørdag, så flyselskabet havde et håb om, at flyet kunne nå at lande tids nok til, at passagererne ikke skulle i karantæne.

Boeing-flyet indhentede imidlertid 10 minutter i luften, og det landede derfor klokken 00.00 ifølge den norske lufthavnsoperatør, Avinor. Hos Flightradar24 er den officielle ankomsttid dog noteret til klokken 00.01. Landingen præcis midnat fik passagererne til at klappe, men de skulle vise sig at blive meget klogere.

Ét minut blev afgørende
SAS bekræfter over for Dagbladet, at den officielle ankomsttid var klokken 00.00, og flyselskabet henviser til de norske sundhedsmyndigheder i forhold til eventuel karantæne til passagerer.

Den norske sundheds- og ældreministerium bekræfter over for samme medie, at samtlige 158 passagerer om bord på SAS-flyet fra Nice skal i karantæne. Da den nye rejsevejledning trådte i kraft ved midnat, skal passagererne derfor i karantæne i 10 dage. Havde flyet landet fredag klokken 23.59, kunne passagererne have undgået en karantæne. Ét minut skulle dermed blive altafgørende.

Fredagens tur fra Nice til Oslo tog præcis to timer og 30 minutter. Den gennemsnitlige rejsetid på denne rute er to timer og 33 minutter. Selv om piloterne fik flyet hurtigere frem end normalt, var det således ikke nok til at lande før midnat.

I løbet af sidste uge sendte de norske sundhedsmyndigheder en SMS til alle dem, der befandt sig i lande, hvor en ændret rejsevejledning var nært forestående som følge af smitteudviklingen. Det betyder, at passagererne fra Nice altså var orienteret om en mulig karantæne flere dage før afgangen mod Oslo.

Mindre trafik muliggjorde tidligere landing
SAS gav før afgangen ikke nogen garanti for, at flyet ville lande i Oslo før midnat. Flyselskabet anså det dog ikke som usandsynligt, da der – eksempelvis – er mindre trafik i det europæiske luftrum som følge af coronakrisen.

Monica Møhncke var om bord på flyet fra Nice, og hun skulle have været hjem med flyet uanset udviklingen i rejsevejledningen. Ny rejsevejledning eller ej – hun havde under alle omstændigheder valgt at isolere sig i nogle dage.

”Hvis det viser sig, at vi lander før midnat, vil vi stadig gå i karantæne i et par dage og vente på at blive testet,” fortalte Monica Møhncke til Dagbladet før afgang.

I Frankrig, Schweiz og Tjekkiet har der været mellem 22 og 28 nye smittede per 100.000 indbyggere i de sidste 14 dage, mens tallet for Monaco var 36. Disse tal tvang altså de norske myndigheder til at skærpe rejsevejledningerne i torsdags.

 

Relaterede artikler:

SAS i suveræn nordisk førerpostion

Heathrow-chef efter milliardtab: “Stop karantæne-rouletten”

IATA: Karantæneregler forsinker genstart af luftfart