SAS har over 20 % færre sæder til salg fra CPH

SAS forventer, at to års overlevelseskamp er ved at være slut. Nu vil selskabet igen åbne nye forretnings- og fritidsruter og dermed vinde noget af det tabte terræn tilbage. I Københavns Lufthavn har SAS fjernet over 20 % af sædekapaciteten på blot 24 måneder.

Efter to år med en intens overlevelseskamp kommer der nuatter optimistiske toner fra SAS-ledelsen. Reduktionen af kapaciteten er stoppet, og selskabet er nu atter klar til at ekspandere.

Core SAS-strategiplanen har sat sine spor i selskabets markedsandele, men det har været nødvendig for at sikre en omkostningsplatform, der igen skal skabe vækst for det skandinaviske luftfartsselskab. Fritidsruter til Sydeuropa, der tidligere var urentable, kan derfor igen komme på talehjulpet på vej afmindre omkostningskrævende materiel og lavere lønomkostninger til besætningerne.

Men der bliver også noget at hente tilbage, hvis SAS skal nå tilbage på samme markedsniveau som for 24 måneder siden. Selskabet har nemlig fjernet 14,6 % af afgangene fra Københavns Lufthavn i løbet af de seneste to år. Men da to store langdistanceflyhar været taget ud af produktion, er den udbudte sædekapacitet faldet medikke mindre end20,6 % på blot 24 måneder.

Periode Antal afgange( CPH) Udbudt sædekapacitet (CPH)
2010 (JAN-JUN) 24.887 3.066.748
2009 (JAN-JUN) 25.322 3.048.931
2008 (JAN-JUN) 29.153 3.865.168

Mens SAS har kæmpet for selskabets overlevelse, har det konkurrerende norske lavprisflyselskab Norwegian vokset betydeligt i den danske hovedstadslufthavn. I 1. halvår af 2008 udbød Norwegian således kun 144.194 sæder fra Københavns Lufthavn. Dette tal er i 1. halvår 2010 femdoblet til 797.538 sæder, hvilket svarer til 26 % af SAS-produktionen fra CPH. I 1. halvår 2008 var Norweigans udbudte sædekapacitet kun knapt 4 % af SAS-produktionen fra CPH.

Core SAS-strategien har betydet, at Norweigan har haft forholdsvis “frit spil“ i kampen om fritidsruterne fra København. SAS blev på et tidspunkt nærmest beskyldt for at forære trafik til konkurrenten, men det skulle være slut nu, hvor vingerne angiveligt ikke længere er så stækkede.

I mellemtiden har Norwegian vokset sig stor og stærk i Københavns Lufthavn, hvor selskabet nu er næststørste operatør. Samtidig arbejder det norske selskab med planerne om at etablere interkontinentale ruter fra Skandinavien til USA og Asien. Derfor kan der forventes en benhård kamp mellem to selskaber, der begge kæmper om at blive det førende skandinaviske luftfartsselskab. SAS har navnet og historikken med sig, mens Norwegian i et vist omfang har sympatien i den skandinaviske “David mod Goliath“ luftfartskrig.