SAS indgår ny aftale med svenske piloter

Svenska Flygbranschen og SAS har forhandlet en ny treårig overenskomst på plads med Svensk Pilotförening. Dermed står de danske og norske piloter alene i dialogen med SAS.

Sidste fredag sendte de danske SAS-piloter i Dansk Pilotforening (DPF) samt de norske pilotkolleger i Norske SAS-flygeres Forening (NSF) og SAS Norge Pilotforening (SNF) et konfliktvarsel til SAS, da forhandlingerne om en ny overenskomst tilsyneladende var gået i stå.

I går kunne de svenske SAS-piloter organiseret i Svensk Pilotförening til gengæld skrive under på en treårig aftale med SAS via den centrale aftale med Svenska Flygbranschen.

“Vi er glade for, at parterne nu er nået til enighed om en ny overenskomst og at de dermed er blevet enige om en fortsat fælles ambition om at skabe et lønsomt SAS på lang sigt,” siger Torbjörn Granevärn, der er forhandlingschef hos Svensk Flygbranschen.

Med aftalen er der samtidig enighed om, at parterne i fællesskab skal arbejde for omkostningseffektiviseringer med fokus på at tilpasse pilotkapaciteten efter de behov og den fleksibilitet, som markedet kræver.

“Aftalen er kommet på plads efter en konstruktiv dialog mellem parterne. Det gode forhandlingsklima lover godt for fremtiden,” siger forhandlingschefen i en pressemeddelelse.

Fredspligt i tre år
Det er helt andre toner, end hvad man kunne høre fra de norske pilotforeninger og Dansk Pilotforening, der netop har varslet konflikt som følge af ønsket fra SAS om at have mere fleksibilitet indbygget i overenskomsterne.

Den nye aftale med de svenske SAS-piloter betyder en samlet omkostningsforøgelse på 6,5 procent over de kommende tre år. Men til gengæld er SAS sikret ro på de indre linjer.

“I hele aftaleperioden er der aftalt fredspligt mellem parterne, hvilket skaber tryghed for ikke mindst de rejsende,” siger Torbjörn Granevärn.

Svensk Pilotförening, der har forhandlet aftalen på plads for de svenske SAS-piloter, har omkring 1.700 medlemmer og kollektive aftaler med et sted mellem 10 og 15 flyselskaber.

 

Relaterede artikler:

DPF: Irsk SAS-selskab forstyrrer forhandlinger

FPU: Vi forhandler ikke med SAS

Frygter fjendtlig overtagelse af pilotoverenskomst

SAS-piloter varsler konflikt

Pilotformand: SAS oplever os som et problem