Svensk SAS-kabinepersonale på første uddannelsedag på Sophiahemmet i Stockholm. (Foto: SAS | Twitter)

SAS-kabineansatte skal assistere på hospital

De første af 30 svenske kabineansatte fra SAS har taget hul på et kursus i pleje og omsorg på Sveriges ældste privathospital, så de kan hjælpe under coronakrisen.

Den 30. marts startede det første hold kursister fra SAS på et sundhedskursus hos Sophiahemmet i Stockholm, der er Sveriges største privathospital.

Der er tale om hjemsendt kabinepersonale fra det skandinaviske flyselskab, der har fået muligheden for at gennemgå et kort kursus, der vil gøre det muligt midlertidigt at fungere i en rolle som en slags sundhedsassistent.

Initiativet er kommet i stand i et samarbejde mellem SAS, Sophiahemmets højskole og rekrutteringsvirksomheden Novare, og projektet, der koster en million svenske kroner, er finansieret af Wallenberg-fonden, der også er en af de større aktionærer i SAS.

30 kursister fra SAS
Det er i første omgang 30 kabineansatte, der skal gennemgå et kursus, der består af tre dages teori og to dages efterfølgende praktik på afdelingerne.

“Der er utroligt kompetente mennesker, hos eksempelvis SAS, som vil være i stand til at aflaste umiddelbart efter afsluttet uddannelse, så læger og sygeplejersker i endnu større grad kan pleje patienter. Dette er en samfundsindsats, som vi alle bør bidrage til, ”siger Johanna Adami, der er rektor ved Sophiahemmet Højskole.

Under den teoretiske del af uddannelsen, lærer de SAS-ansatte om infektionssygdomme, patientfortrolighed, hygiejne og plejemetoder.

“En utrolig fordel er, at kabinebesætninger allerede har grunduddannelse inden for førstehjælp, sundhedspleje og sikkerhed,” forklarer rektoren til det svenske medie DI.se.

Beholder løn
Der vil ikke være tale om nogen formel ansættelse af kabinepersonalet, der beholder den løn som SAS og den svenske stat tilsammen betaler i hjemsendelsesperioden.

Det er planen, at kabinepersonalet kan forsætte med at stå til rådighed for Sophiahemmet hele foråret, og fra hospitalets side understreger man, at der er tale om en pilotuddannelse, som man gerne ser udvidet til at omfatte personale fra andre brancher.

Sophiahemmet er Sveriges ældste privathospital fra 1884 og har årligt 600.000 patienter.

Relaterede artikler:

SAS sender 10.000 ansatte hjem

SAS-ansatte skal 20 procent ned i løn og arbejdstid