Check-in-skranker i King Khalid International Airport. Foto: Riyadh Airports

Saudi-Arabien indfører rettigheder for flypassagerer

Saudi-Arabien har netop introduceret rettigheder for flypassagerer inden for blandt andet salg af billetter og bagagehåndtering. IATA har dog udtrykt bekymring over mulige konsekvenser af de nye regler.

Flypassagerer i Saudi-Arabien har fremover en række rettigheder at knytte sig til i forbindelse med eventuelle udfordringer på rejsen.

Således har kongeriget i Mellemøsten indført nye passagerrettigheder, som blev luftet første gang i august i år, og som trådte endeligt i kraft per 20. november 2023. Rettighederne vil gælde for rejser både inden for og med afgang ud af Saudi-Arabien. Det skriver Aviation Week.

Ifølge de civile saudiske luftfartsmyndigheder, GACA, er de nye regler ”designet til at skabe en bedre rejseoplevelse, der giver større støtte i hver fase af passagerens rejse i tilfælde af rejseforstyrrelser”.

Hvis passagerer ikke modtager et ordentligt svar inden for syv dage efter at have kontaktet et flyselskab med en klage, kan de bede GACA undersøge deres klage, lyder det. I nogle tilfælde vil en godtgørelse angiveligt kunne være mellem 150 og 200 procent af den oprindelige billetpris.

IATA er bekymret
De nye passagerrettigheder omfatter i alt 30 bestemmelser, der dækker blandt andet billettering, boarding, bagagehåndtering og passagerer med særlige behov.

Flyselskabernes internationale sammenslutning, IATA, har tidligere udtrykt bekymring over de nye passagerrettigheder i Saudi-Arabien. I Riyadh i oktober advarede generaldirektør Willie Walsh mellemøstlige regeringer mod at gå en lignende vej som den europæiske EU261-fordordning, hvor flyselskaber har betalt beløb, der overstiger den billetpris, som passagererne oprindeligt betalte.

”Vi vil have dem til at forstå faldgruberne,” sagde han og bemærkede, at det kunne ende med at give bagslag og skabe skade på flyselskaber i tilfælde, hvor forsinkelser eller aflysninger med garanti ikke var selskabernes skyld.

IATA er ikke grundlæggende imod kompensation til flypassagerer, men ifølge Willie Walsh har der i en række sager i Europa været juridiske fortolkninger af visse regler, som han mener ikke har været hensigten fra myndighederne.

Kæmpe investeringer på vej
Abdulaziz bin Abdullah Al Dahmash, direktør for kvalitet og passageroplevelse hos GACA, har udtalt, at de nye regler skal afspejle myndighedens fokus på at sætte passageren først.

Ifølge GACA er nye passagerrettigheder en af nøglerne til at opfylde målene under Saudi Aviation Strategy – herunder tredobling af passagertallet til 330 millioner om året og at forbinde kongeriget med mere end 250 globale destinationer inden 2030.

Den saudiske luftfartsstrategi sigter mod at frigøre 100 milliarder dollar (683 milliarder kroner, red.) i private og statslige investeringer på tværs af blandt andet landets lufthavne og flyselskaber.

Blandt de store investeringer er etableringen af Riyadh Air og to nye kommercielle lufthavne i nærheden af Det Røde Hav og Akababugten.

 

Relaterede artikler:

Saudi-Arabien på storindkøb hos Boeing

Så langt er Saudi-Arabien fra Vision 2030

Flere detaljer om Riyadh Airs planer