Riyadh Air har afsløret flyselskabets logo. (Foto: Riyadh Air | PR)

Nyt flyselskab skaber 200.000 jobs

Saudi-Arabiens nye flyselskab Riyadh Air vil foretage flyvninger til flere end 100 destinationer i 2030 og skabe 200.000 arbejdspladser. Selskabet har hentet koncernchefen hos konkurrent.

I en længere periode har der været forlydender om, at Saudi-Arabien var i færd med et at etablere endnu et statsejet flyselskab i tillæg til Saudia. Det sker som et led i et landets bestræbelser på at gøre sig mindre afhængige af de olie-indtægter, som spiller en nøglerolle i den saudiske økonomi.

Nu er der blevet offentliggjort konkrete detaljer om flyselskabet, der tidligere blot var kendt som RIA. Det har fået navnet Riyadh Air, og ifølge kronprins Mohammad bin Salman bin Abdulaziz vil det være ejet af landets store fond Public Investment Fund, som kronprinsen ligeledes er bestyrelsesformand for.

Det nye flyselskab vil få hub i Riyadh, og det lyder, at man vil udnytte Saudi-Arabiens geografiske placering mellem Asien, Afrika og Europa til at gøre landets hovedstad til ”en port til verden samt et globalt knudepunkt for transport, handel og turisme”.

200.000 arbejdspladser
Riyadh Air oplyser, at flyselskabet skal medvirke til at indfri landets strategiske mål ved at øge fragtkapaciteten og give kunderne flere muligheder for flyvninger til og fra landet, hvilket skal bidrage til, at mængden af international flytrafik øges.

Ambitionen er, at selskabet skal have flere end 100 destinationer på rutekortet, når kalenderen viser 2030. Det forventes, at Riyadh Air på sigt vil bidrage med en ikke-oliebaseret-vækst på 20 milliarder dollars (139 milliarder kroner) til bruttonationalproduktet i Saudi-Arabien.

Derudover vil selskabet være ansvarligt for skabelse af 200.000 både direkte og indirekte arbejdspladser. I øjeblikket ansætter Riyadh Air personale til Boeing-fly, og i hvert fald en del af den kommende flåde vil angiveligt bestå af Boeing 787-9 Dreamliner-fly ifølge jobannoncer.

Har hentet koncernchef fra konkurrerende selskab
Det bliver Yasir Al-Rumayyan, der træder til som bestyrelsesformand for det nye flyselskab. Han står i spidsen for landets store investeringsfond og varetager en del bestyrelsesposter. Han er blandt andet formand for bestyrelsen hos olieselskabet Aramco og i fodboldklubben Newcastle United.

Som koncernchef har man udpeget Tony Douglas, som senest har haft en lignende position i Etihad Airways, der sammen med Qatar Airways og Emirates formentlig er et af de selskaber, som Riyadh Air gerne vil konkurrere med i fremtiden.

Den nye koncernchef medbringer også erfaring fra blandt andet driftsselskaberne Heathrow Airport Holdings og Abu Dhabi Airports, byggerivirksomheden Laing O’Rourke samt som koncernchef for London-Hearthrow.

I januar i år lød det ellers fra flere sider, at Douglas allerede efter få måneders arbejde med etableringen havde forladt Riyadh Air, men det har formentlig været et rygte, da han nu altså officielt er indtrådt på posten som topchef for flyselskabet, som det tidligere har været fremme, at Public Investment Fund vil investere et meget stort milliardbeløb i.


Relaterede artikler:

Vil bygge ny lufthavn med seks parallelle baner

Så langt er Saudi-Arabien fra Vision 2030

Skal udvikle nyt flyselskab for 225 milliarder kroner