Amsterdam Schiphol Airport.

Schiphol-lufthavnen har overhalet Frankfurt

Amsterdams Schiphol-lufthavn har nu vokset sig større end Frankfurt Lufthavn og ventes i 2016 at blive den tredjestørste lufthavn i Europa.

Amsterdams Schiphol-lufthavn gennemlever i øjeblikket en vækst ud over det sædvanlige. Efter årets første otte måneder er 42.491.258 passagerer rejste gennem den hollandske storlufthavn, hvilket er 9,3 procent flere end i samme periode året før.

Det er samtidig væsentligt flere end hos de direkte konkurrenter Frankfurt Airport og Istanbul Atatürk Airport, hvor Frankfurt år til dato har haft 40.784.774 passagerer gennem terminalerne, hvilket svarer til en tilbagegang på 1,7 procent. Tilbagegang har der også været i Istanbul-Atatürk for første gang siden 2002.

Dermed er Schiphol Airport avanceret til i øjeblikket at være den tredjestørste lufthavn i Europa målt på antallet af passagerer, kun med Paris-CDG og London-Heathrow foran sig. Den position ventes at blive fastholdt, når Schiphol slutter året med lidt flere end 63 mio. passagerer.

Ifølge Schiphol Airport skal man finde årsagen til fremgangen i takstnedsættelser. Siden den 1. april i år er taksterne for at benytte lufthavnen i gennemsnit blevet sænket med 11,6 procent.

“Den stærke vækst målt i passagerer til over 63 millioner i år afspejler styrken hos Schiphol Airport, men positionen kan ikke tages for givet. Det geopolitiske og økonomiske klima er usikkert, og vores konkurrenter står ikke stille. Herudover betyder den stærke vækst, at Schiphol når sin kapacitetsgrænse, og at kvaliteten derfor kommer under pres,” advarer Jos Nijhuis, der er koncernchef for Schiphol Group.

Store udfordringer i Frankfurt
I Frankfurt Airport er man også bekymret over udviklingen i den geopolitiske situation. Det var angiveligt årsagen til, at den tyske lufthavn mistede fem procent af passagererne i august måned i forhold til samme måned året før, der dog var usædvanlig stærk.

“Som i de tidligere måneder, fortsatte den geopolitiske situation med at have negativ indflydelse på antallet af passagerer. En behersket efterspørgsel fra feriepublikummet resulterede atter i en nedgang i passagertrafikken specielt til turistdestinationer som Egypten, Tunesien og Tyrkiet. Denne tilbagegang kunne ikke helt opvejes med den stærkt vækst, der har været i turisttrafikken til De Baleariske Øer og De Kanariske Øer, der hver især  steg med henholdsvis 10 procent og 30 procent. Den interkontinentale trafik til og fra Frankfurt er også blevet svækket som følge af bekymringen hos de fritidsrejsende fra især Fjerne Østen i forhold til den overordnede sikkerhed i Europa,” hedder det i den seneste trafikrapport fra Fraport AG, der driver den tyske storlufthavn.

Fraport AG er samtidig majoritetsaktionær i Antalya airport  i Tyrkiet. Her var der alene i august en tilbagegang i passagertallet på 38,8 procent, mens der år til dato er mistet 34,7 procent af alle passagerer sammenlignet med de første otte måneder af 2015.

 

Relaterede artikler:

Schiphol-udvidelse skal være færdig i 2019

Schiphol-lufthavnen er blevet overhalet

CPH i hælene på Paris- og Moskva-lufthavne

CPH blandt Europas hurtigst voksende lufthavne

CPH vokser mere end Amsterdam