British Airways fly parkeret i Bournemouth Airport. (Foto: NPAS)

Seks luftfartskoncerner har tabt 700 milliarder kroner

Lufthansa, Air France-KLM og IAG har tilsammen tabt næsten 290 milliarder kroner i 2020 som følge af coronakrisen. Og det står endnu værre til hos de amerikanske luftfartskoncerner.

110 milliarder dollar, eller hvad der svarer til næsten 700 milliarder kroner.

Så meget har de største luftfartskoncerner i Europa og USA tabt alene i år. Det er naturligvis coronapandemien, der har resulteret i de absurd store tal. Til sammenligning svarer tabet til anlægsprisen for 18 Storebæltsbroer i 2019-priser. Eller lidt under en tredjedel af Danmarks bruttonationalprodukt på 2.335 milliarder sidste år.

De seks luftfartskoncerner, som i den grad styrtbløder efter kæmpe omsætningsfald, er Lufthansa, Air France-KLM og IAG samt de tre amerikanske koncerner Delta Air Lines, American Airlines og United Airlines. Det skriver datavirksomheden StockApps.

Lufthansa, Air France-KLM og IAG har tilsammen tabt 288 milliarder kroner i 2020, mens de amerikanske koncerner har tabt lidt over 400 milliarder kroner. Rejserestriktioner i lande over hele verden og faldende efterspørgsel på flybilletter siden marts har kastet luftfartsindustrien ud i en krise af hidtil uset størrelse.

To hårde kvartaler for europæiske koncerner
Lufthansa, der er den største europæiske luftfartskoncern, har mistet over 63 milliarder kroner alene fra januar til juni i 2020. Kapaciteten faldt med 61 procent i samme periode. Det vurderes usandsynligt, at omsætningen vil stige i fjerde kvartal, da koncernen kun vil operere 25 procent af kapaciteten fra før krisen.

Flyselskaberne i Lufthansa-koncernen tæller Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines, Brussels Airlines og Eurowings.

Air France-KLM har oversteget et tab på 125 milliarder kroner siden januar med en kapacitet på kun 40 procent af 2019-niveauet. Koncernen havde en stærk juli og august, men en række nye rejserestriktioner førte til en dårlig september.

Den tredje europæiske luftfartskoncern, der har tabt et svimlende beløb, er IAG (International Airlines Group). Koncernen har tabt 94 milliarder kroner i 2020. Passagerkapaciteten har været på blot 20 procent af det normale i tredje kvartal. For hele året har koncernen haft en kapacitetsnedgang på 64 procent. I fjerde kvartal vil der maksimalt opereres 30 procent af det normale.

IAG består af flyselskaberne British Airways, Iberia, Aer Lingus, LEVEL og Vueling.

Endnu mere dystert i USA
Hvis det står slemt til hos de største europæiske luftfartskoncerner, er det straks en del værre hos de amerikanske koncerner.

Delta Air Lines har tabt 140 milliarder kroner i 2020 – alene 60 milliarder kroner i tredje kvartal – mens American Airlines og United Airlines hver har tabt over 125 milliarder kroner i år. Andet og tredje kvartal har været særligt slemt for de tre luftfartskoncerner.

I andet kvartal oplevede Delta Air Lines et fald i omsætningen på 88 procent, mens American Airlines fik et fald på 86 procent i samme periode. I tredje kvartal havde American et omsætningsfald på 73 procent. United Airlines har haft et fald i omsætningen på 63 procent for hele 2020 og alene tabt 63 milliarder kroner i andet kvartal.

 

Relaterede artikler:

Lufthansa tabte 150 millioner kroner om dagen

KLM: Dybeste krise siden Anden Verdenskrig

IAG præsenterer gigantunderskud og får tilført ny kapital