Amsterdam Schiphol Airport. Foto: Roger Cremers/Amsterdam Schiphol Airport

Skandalen i Schiphol Airport fortsætter

Amsterdam Schiphol er tvunget til at reducere med yderligere 18 procent i passagerkapaciteten som følge af manglende personale. Lufthavnen vil have kapacitetsloft minimum frem til nytår.

Siden foråret har Amsterdam Schiphol Airport haft markante udfordringer med kapaciteten i sikkerhedskontrollen. Antallet af medarbejdere har ganske enkelt været for lavt i forhold til den stigende rejselyst efter coronapandemien.

Derfor har den hollandske storlufthavn gennem sommeren og det begyndende efterår måttet indføre et kapacitetsloft på dagligt antal afgående passagerer. Og flyselskaberne er blevet tvunget til aflysninger.

Passagerer og flyselskaber kan nu se frem til endnu flere måneder med et kapacitetsloft, da der fortsat mangler personale til sikkerhedskontrollen. Amsterdam Schiphol oplyser, at de selskaber, der leverer sikkerhedspersonale, i de kommende måneder vil kunne levere færre personer, end de tidligere har givet udtryk for.

På den baggrund er lufthavnen nødt til at reducere det maksimale antal dagligt afgående passagerer med yderligere 18 procent, og effekten vil kunne ses i de kommende uger. Loftet vil være gældende frem til 31. oktober 2022, og dermed fortsætter skandalen i den hollandske storlufthavn, der er en af Europas største.

Kapacitetsloft frem til nytår
Amsterdam Schiphol forventer, at der helt frem til årets udgang vil være et kapacitetsloft på antal dagligt afgående passagerer fra lufthavnen. Altså i endnu over tre måneder.

”Denne beslutning er først og fremmest dårlige nyheder for passagerer og flyselskaber. Det er jeg fuldt ud klar over. Ikke desto mindre er den trufne beslutning nødvendig i forhold til passagerers og ansattes sikkerhed. Alle, der arbejder i Schiphol, gør deres yderste for at sikre, at hver eneste passagerrejse er så behagelig som muligt. Det sætter jeg pris på og er utrolig stolt af,” siger Hanne Buis, kommerciel direktør i Royal Schiphol Group.

Direktøren erkender, at der er behov for strukturelle ændringer og opfordrer de selskaber, der leverer sikkerhedspersonale, til at fremlægge fulde tidsplaner for antallet af nye ansatte.

Amsterdam Schiphol indførte tidligere et kapacitetsloft på maksimalt 67.500 dagligt afgående passagerer i september og 69.500 passagerer i oktober. Dette loft bliver nu ændret til maksimalt 54.500 dagligt afrejsende passagerer i september og 57.000 passagerer i oktober. Dermed vil flyselskaberne igen blive tvunget til at skære i antallet af afgange.

Topchef fratræder sin stilling
Målet med kapacitetsloftet er blandt andet at skabe en pålidelig proces i lufthavnen, oplyser Amsterdam Schiphol, der senest 12. september måtte foretage en akut reduktion i kapaciteten. Dette betød blandt andet, at en KLM-afgang til København blev aflyst.

Det efterhånden langstrakte arbejde med at sikre en fornuftig gennemstrøm af passagerer gennem lufthavnen har imidlertid fået koncernchefen til at tage afsked. Således har Dick Benschop valgt at fratræde sin stilling i Royal Schiphol Group, da han ikke ønsker, at opmærksomheden på hans person skal blive en hindring for Schiphol.

Dick Benschop vil dog fortsætte som topchef, indtil bestyrelsen i den hollandske lufthavnsoperatør har fundet en afløser til stillingen. Benschop har været ansat som koncernchef i Royal Schiphol Group siden 1. maj 2018.

 

Relaterede artikler:

Topchef træder tilbage efter lufthavnskaos

Nye kapacitetsproblemer i Schiphol Airport

Icelandair flyver egne bagagefolk til Schiphol