Københavns Lufthavns tværbane 12/30.

Snefald kom bag på Københavns Lufthavn

Lørdag morgen måtte to ankommende langdistancefly samt et andet fly omdirigeres til lufthavnene i Gøteborg, Malmø og Billund på grund af snefald i Københavns Lufthavn. CPH vil lære af episoden.

“Når sneen falder, kan en 3,6 km lang og 46 meter bred landingsbane ryddes for sne på 20 minutter. Med militærisk præcision og efter et nøje tilrettelagt mønster kører mellem otte og 14 sneplove og fejemaskiner i forskudt kolonne med op til 40 km i timen,“ hedder det på Københavns Lufthavns hjemmeside.

Lørdag morgen var det dog ikke muligt at holde dette løfte. Her måtte ankommende fly fra Singapore og Den Dominikanske Republik lande i henholdsvis Billund og Gøteborg på grund af, at der lå sne på banerne i Københavns Lufthavn.

Det var de tidlige ankomster mellem kl. 06.00 og 07.00, der primært blev berørt af vejrliget.Ryanairs morgenfly med rutenummer FR7621 fra Kaunas kunne således heller ikke lande i CPH og måtte i stedet omdirigeres til Malmø, så trafikprogrammet fra Københavns Lufthavn blev slået i stykker fra dagens start.

“Københavns Lufthavn fik et uvarslet, kraftigt lokalt snefald lørdag morgen med otte centimer sne på under halvanden time. Det betød, at vi i 20 minutter ikke kunne få fly ned, fordi banelamperne ikke kunne holdes synlige nok under det kraftige snefald,“ fortæller trafikchef Dan Meincke til CHECK-IN.dk.

Vil lære af lørdagen
Der var tilsyneladende ingen problemer, da nattens første passagerfly fra Pegasus Airlines landede kl. 00.41 i lufthavnen. Trafikchefen afviser dog, at snerydningstjenesten har taget sig en blunder. I vinterperioden er der nemlig kun fire mand og en sneleder på fast vagt, hvis der ikke er varslet sne. Derfor kunne man først kl. 04.00 påbegynde fejning af banerne omkring 50 minutter efter, at sneen havde sat ind.

“Vi fik kun let snefald i den første periode, og vi havde ikke mere trafik, end at vi kunne klare os med en bane, men det hjalp os dog ikke, da vi blev ramt af det kraftige snefald, som ikke kunne ses på vores systemer, så det kraftige snefald kom bag på os. Vi vil se indad og lære af denne lørdag,“ erkender trafikchefen.

De fly, der ikke havde brændstof nok til at gå i holdning-position i minimum 20 minutter var Singapore Airlines rute 352, Thomson Airways rute TOM833 samt Ryanair rute FR7621. Det lykkedes andre fly at komme sikkert ned efter at have cirklet et stykke tid over lufthavnen. Det var blandt andet tilfældet med ankommende SAS-fly fra Washington DC og Newark samt Thai Airways fra Bangkok.

CPH informationsafdeling var tilsyneladende heller ikke på plads. Hverken på Facebook eller Twitter var der en eneste opdatering om trafikforstyrrelserne, der sendte omkring 500 ankommende passagerer til Sverige og Vestdanmark og forsinkede et stort antal rejsende.

Håndboldmestre blev forsinket
Trafikforstyrrelserne lørdag morgen skabte da også frustration hos de mange passagerer.

De danske håndboldmestre fra KIF Kolding København skulle lørdag morgen flyve fra København til Budapest via Bruxelles for at spille Champions League-kamp mod ungarske SC Pick Szeged. Men flyet blev næsten en time forsinket fra CPH på grund af ventetid ved de-icing, således at truppen mistede den videre forbindelse fra Bruxelles.

“Vi skulle være landet i Ungarn her omkring middagstid, men nu sidder vi og venter på næste afgang mod Budapest. Vi ender nok ikke med at være fremme i Szeged før halv ni i aften. Det er irriterende, når det handler om to centimeters sne i Danmark, som alligevel er væk i morgen,“ sagde KIF Koldings sportschef Lasse Boesen lørdag middag til Jyllands-Posten.