Der er tomt i Aalborg Lufthavn under coronakrisen. (Foto: Aalborg Lufthavn | PR)

“Sommeren kommer til at gøre ondt”

Lufthavnene i Billund og Aalborg kom samlet ud af maj med omkring 10.000 passagerer, mens der året før var 475.000. Begge lufthavne frygter sommeren uden chartertrafik.

Det absolutte lavpunkt under COVID-19-pandemien var april måned, hvor hele Danmark var lukket ned. Det satte også sine spor i lufthavnenes trafiktal, men i maj har man oplevet en forsigtig fremgang i både Billund og Aalborg.

Således var der 5,790, der i sidste måned rejste gennem terminalen i Billund Lufthavn, hvilket faktisk var en fremgang på 86 procent i forhold til de blot 3.115 rejsende i april. Men i sammenligning med maj sidste år er det en tilbagegang på ikke mindre end 98,3 procent, da 341.466 benyttede lufthavnen i samme måned året før.

“Vi er stadig optimistiske om fremtiden, selvom de nye rejsevejledninger, som regeringen præsenterede på fredagens pressemøde, stiller vores branche et svært sted. Det bliver en meget svær sommer, men heldigvis kan vi glæde os over, at DAT åbner deres rute til Bornholm, og Lufthansa åbner til Frankfurt i den kommende uge,” siger administrerende direktør Jan Hessellund fra Billund Lufthavn. 

Med udsigten til, at det kan var meget længe, inden den internationale vestdanske lufthavn kommer tilbage på niveauet før coronakrisen, er der i maj blevet opsagt 309 ansatte, hvilket svarer til 210 årsværk.

Kun indenrigspassagerer i maj
I Aalborg Lufthavn er man også hårdt ramt af coronakrisen og regeringens beslutning om at fastholde den skærpede rejsevejledning til det meste af verden.

I maj var der 3.825 rejsende, hvilket var en stigning på 240 procent i forhold til april. Men i sammenligning med maj sidste år, var det i stedet en tilbagegang på 97,2 procent, da der året før var 134.602 rejsende gennem den nordjyske lufthavnsterminal.

Det var dog udelukkende indenrigspassagerer, der benyttede sig af Aalborg Lufthavn i maj. SAS har i maj fløjet to daglige rundture til København, og den 2. juni er der øget til tre daglige rotationer, men DAT kommer ind på Danmarks største indenrigsrute. fra den 8. juni med yderligere tre afgange.

Herudover har KLM meldt sin ankomst i Aalborg Lufthavn den 15. juni, hvilket dog ikke forventes at tiltrække mange rejsende som følge af de skærpede rejsevejledninger.

“En sommersæson uden chartertrafik, og kun marginalt udenrigstrafik kommer til at gøre ondt på os og hele branchen,” siger administrerende direktør Søren Svendsen fra den nordjyske lufthavn.

 

Relaterede artikler:

99 procent tilbagegang i to jyske lufthavne

Billund Lufthavn afskediger 309 medarbejdere

Flere ville hjem end ud fra Billund Lufthavn