Fra venstre mod højre: Karl Petter Gombrii, Bjørn Kjos, Ricardo Clarke samt Tore Jenssen foran den argentinske præsidents private residens. (Privatfoto | Avisa Nordland)

Startskuddet er gået til Norwegian i Argentina

Norwegian har i sidste uge etableret et selskab i Argentina, og hele forarbejdet til den latinamerikanske satsning er blevet gjort af en ekviperingshandler i Bodø.

Norwegian er kommet et skridt nærmere planerne om at etablere en base i Argentina. Ifølge CH-Aviation har det norske lavprisflyselskab den 25. januar etableret selskabet Norwegian Air Argentina S.A. Her er der indsat tre bestyrelsesmedlemmer henholdsvis Diego Ferrari som administerende direktør og bestyrelsesformand samt herudover Matias Cambiaso og Hernán Ferrari. Samtlige tre er ansat i et lokalt advokatfirma, der har oprettet selskabet.

Det viser sig samtidig, at Norwegian er hjulpet godt på vej med planerne for Argentina fra den argentinskfødte Ricardo Clarke, der i dag driver en tøjbutik midt på Storgata i den norske by Bodø. Det skriver Avisa Nordland. Sagen tog sin begyndelse tilbage i 2014, da Ricardo Clarke læste i en af de norske landsdækkende aviser, at Norwegian havde planer om ruter til Argentina. Han begyndte at spekulere på, om han på nogle måde kunne være en hjælp til at realisere planerne.

Da Argentina i slutningen af 2015 fik Mauricio Macri  som ny præsident, mente Clarke, at der var muligheder for at, at Norwegian kunne blive godt modtaget i Argentina.

“Han er en konservativ, seriøs forretningsmand, og jet tænkte at tiden var moden til at gøre noget ved drømmen,” sagde Ricardo Clarke  for nylig i et interview med Avisa Nordland.

Det lykkedes herefter Ricardo Clarke via en gammel ven i Argentina at få et møde i stand med Argentinas turistminister Gustavo Santos, da han besøgte rejse- og turistmessen Fitur i Madrid i januar sidste år. Sidenhen tog begivenhederne fart.

Møder på højt niveau
Norwegian var ikke orienteret om den foretagsomme butikejers initiativ, og først efter mødet i Madrid kontaktede han Norwegian og fik foretræde på hovedkontoret i Oslo i slutningen af marts måned. Herefter fulgte en del korrespondance frem og tilbage, og i begyndelsen af oktober kunne Ricardo Clarke byde velkommen i Buenos Aires til Norwegians koncernchef Bjørn Kjos ledsaget af to andre chefer fra flyselskabet.

Her blev der holdt møder med transportminister Guillermo Dietrich og lufthavnsoperatøren Aeroportes Argentina 2000. Det blev også til et besøg i præsidentens private residens uden at det dog lykkedes at møde Mauricio Macri.

“Præsidenten selv var forhindret i at møde os. Mens hans højre hånd og nærmeste rådgiver tog imod os. Det er sædvanligvis kun statsledere, der bliver inviteret til præsidentens residens,” berettede Ricardo Clarke.

Under turen i Argentina fik Ricardo Clarke også mulighed for at invitere Bjørn Kjos og hans følge på besøg i Chubut, der er byen som Clarke forlod for 26 år siden for at rejse til Norge.

“Ricardo Clarke har været helt afgørende for at få møderne på plads på politisk topniveau i Argentina. Uden ham havde vi næppe været i stand til at få så meget gjort så effektivt. Det har været meget motiverende at arbejde med en så energisk og løsningsorienteret mand som Ricardo, som ser alle udfordringer som en mulighed og om brænder så meget for Norge og Argentina,” sagde rutedirektør Karl Petter Gombrii til Avisa Nordland efter hjemkomsten fra turen til Argentina.

Ingen ruter er bekræftet
Planen er ifølge Norwegians koncernchef Bjørn Kjos at etablere en egentlig base i Buenos Aires og derfra flyve til Oslo, London, Paris, Madrid og Barcelona. Herudover er det norske lavprisflyselskab ved at undersøge mulighederne for at flyve indenrigs i Argentina fra Buenos Aires til Córdoba.

“Som et ambitiøst flyselskab med en stor ordrebog på nye fly forsøger vi ikke at skjule vores planer om at udvide vores operationer til andre dele af verden, herunder Sydamerika, som er karakteriseret ved begrænset konkurrence og høje priser. Som en del af disse planer kan vi bekræfte, at vi har etableret Norwegian Air Argentina for at give os mulighed for at undersøge mulighederne for at etablere os i det argentinske marked, selvom det stadig er på et meget tidligt stadie, hvor vi endnu ikke kan bekræfte, hvilket ruter vi i givet fald vil operere,” siger en talsmand fra Norwegian til CHECK-IN.dk.

Bjørn Kjos udtalte til nyhedsbureauet Bloomberg i oktober sidste år, at planerne er at stationere to Boeing 787 Dreamliner-fly i Buenos Aires. Andre mediekilder beretter om, at Norwegian overvejer Boeing 737-800 og Boeing 737 MAX mellemdistancefly til en eventuelt kommende argentinsk base.

 

Relaterede artikler:

Nyeste Norwegian-projekt: Argentinske baser

Norwegian overvejer base i Buenos Aires