Terminalbygingen i Aalborg Lufthavn. (Foto: Aalborg Lufthavn | PR)

Stille november i Aalborg Lufthavn

En to ugers lang nedlukning i Nordjylland kostede passagerer i Aalborg Lufthavn. I november var der blot 24.000 rejsende i den nordjyske lufthavn, men ledelsen kan skimte lyset for enden af tunnelen.

November måned blev efterårets absolutte lavpunkt i Aalborg Lufthavn. Efter at have genvundet op til 45 procent af passagerene i en af de tidlige efterårsmåneder, dykkede passagertallet markant i november, blandt andet som følge af to ugers nedlukning af syv kommuner i Nordjylland.

Det gik nemlig hårdt ud over indenrigstrafikken, der faldt med 69,1 procent i forhold til samme måned året før. I årets november var der blot 21.903 rejsende på ruten mellem Aalborg og København mod 70.868 i sidste års november.

“Vi har i november set et stort fald af indenrigspassagerer til København, der uden tvivl skyldes den to uger lange nedlukning af Nordjylland, som ramte virksomheder og private i hele regionen hårdt,” konstaterer administrerende direktør Søren Svendsen fra Aalborg Lufthavn.

Værste måned siden juni
Indenrigstrafikken har været med til at holde luftfarten i gang under hele coronakrisen, idet der ikke er mange internationale rute- og charterpassagerer tilbage som følge af de restriktive rejsevejledninger.

Således var antallet af internationale rutepassagerer i november på 2.080, og det er blot syv procent af de 29.770 udenrigspassagerer, der rejste gennem lufthavnen i november sidste år. Bedre var det ikke med charterpassagererne, for dem var der blot 26 af på nogle private charteroperationer med mindre fly.

Samlet var der 24.009 passagerer gennem Aalborg Lufthavn i november, og det svarer til en tilbagegang på 77,8 procent.

“Vi har ikke siden juni set en så markant tilbagegang i Aalborg Lufthavn som i november. I en normal november sender vi over 7.500 charterpassagerer sydpå til blandt andet Gran Canaria, hvor vi i år ikke har haft et eneste charterfly i luften. Med de gældende rejserestriktioner, der ikke tager højde for de enkelte landes regioner med lav smitte, forventer vi også at se meget få charter- og fritidsrejsende resten af året,” vurderer lufthavnsdirektøren.

Klar til ny jernbaneforbindelse
Trods den svage november, så er der stadig optimisme at spore i den nordjyske lufthavn. Søndag den 13. december vil Banedanmark og DSB kunne foretage indvielsen af det nye jernbanespor til Aalborg Lufthavn, så der bliver direkte forbindelse til landsbanenettet.

Den nye togforbindelse til lufthavnen forventes dog ikke i begyndelsen at kunne aflæses i de månedlige statistikker over passagertallet.

“Direkte tog til Aalborg Lufthavn er en stor nyhed og noget vi længe har set frem til. Vi forventer dog ikke at se en væsentlig effekt af toget før vi er ude af COVID-19 krisen, men med en vaccine, der lige nu nærmer sig med hastige skridt, kan vi skimte lyset for enden af tunnelen,” fastslår Søren Svendsen.

 

Relaterede artikler:

Aalborg Lufthavn ramt af nye coronarestriktioner

Robust indenrigstrafik holder gang i Aalborg Lufthavn

Ingen chartertrafik i Aalborg Lufthavn i juni