Dornier 328-100-fly fra Eagle Air. (Foto: Eagle Air | Facebook.com | PR)

Stopper flyvninger til islandsk hvalturistmål

Dårlig ruteøkonomi har ført til, at den eneste rute til Húsavík Airport snart stopper, men det lokale byråd forsøger dog på at sikre fremtidige flyvninger gennem en statslig støtteordning.

Byen Húsavík har omkring 2.300 indbygger og ligger i den nordlige del af Island. De primære indtjeningskilde for byens borgere er fiskeri og turisme, da den lokale bugt ved byen fungerer som et trækplaster på besøgende.

Den er nemlig et yndet tilholdssted for flere forskellige slags hvaler, og muligheden for at opleve de store dyr i levende live lokker turister til Húsavík, hvor man har søgt at kapitalisere yderligere på interessen ved at etablere et hvalmuseum.

Turisterne ankommer blandt andet med fly til Húsavík Airport, der i øjeblikket blot har én rute på afgangstavlerne. Det drejer sig om flyvninger til og fra hovedstadslufthavnen Reykjavik Airport med det islandske flyselskab Eagle Air, men de stopper snart.

For mange sæder er tomme
Siden selskabet blev grundlagt i 1970, har Eagle Air blandt andet foretaget postflyvninger, fløjet med nødhjælp og afviklet charterflyvninger til destinationer i Grønland, de skandinaviske lande samt andre steder i Europa.

I dag består selskabets flåde af tre British Aerospace Jetstream 32-fly samt et næsten 26 år gammelt Dornier 328-100 i turboprop-udgave. Snart vil synet af flyselskabets logo dog være fortid på banen i Húsavík Airport, da Eagle Airs bestyrelse har truffet beslutning om, at man dropper ruten.

Ifølge Iceland Monitor skyldes det, at ruteøkonomien ikke længere er tilfredsstillende, da der er for mange tomme sæder på de syv ugentlige flyvninger, der foretages på ruten, som Eagle Air har haft som en del af forretningen siden 2012.

Altinget kan redde ruten
Det er ikke længere muligt at reservere en billet til en flyvning efter den 29. september på flyselskabets hjemmeside, men efter det er kommet frem, er lokale aktører gået i gang med at forsøge at redde flyruten.

Hidtil har ruten fungeret på markedsvilkår, men nu er man i færd med at afsøge mulighederne for, at den kan komme i betragtning til statsstøtte. Det fortæller Einar Hermannsson, der er salgs- og marketingchef hos flyselskabet.

Han bekræfter, at Eagle Airs bestyrelse har truffet beslutningen om at stoppe flyvningerne, men fortæller i samme ombæring, at han er bekendt med, at byrådet i Húsavík taler med det islandske parlament Altinget med henblik på at skaffe økonomisk støtte til at opretholde ruten.

I næste uge skal repræsentanter fra flyselskabet holde møder om ruten med kommunen Norðurþing og en af de store fagforeninger i området om fremtiden. Det skriver Morgunblaðið.


Relaterede artikler:

Vulkanudbrud nær Keflavik forstyrrer endnu ikke flytrafik

Island bliver 42. medlem af Eurocontrol

Nordisk øgruppe atter uden flyforbindelse