Rejsende i Hartsfield Jackson Atlanta International Airport i begyndelse af marts 2020. (Foto: Chad Davis | CC 2.0)

Store forskelle i nye regler for flyrejser

Lande, flyselskaber og lufthavne rundt om i verden har meget forskellige regler for, hvordan passagerer skal forholde sig og håndteres for at undgå smittespredning.

EU-Kommissionen præsenterede i sidste uge en række anbefalinger til, hvilke sundhedsmæssige foranstaltninger europæiske flyselskaber og lufthavne bør tage, når flytrafikken gradvist genoptages i de kommende uger og måneder efter nedlukningen under coronapandemien.

Kommissionen anbefalede blandt andet, at passagerer bærer masker under flyvninger, mens flyselskaber og lufthavne omorganiserer check-in, bagageaflevering, security og boardingprocessen for at undgå kødannelser og tæt kontakt mellem passagerer og mellem passagerer og personale.

Lovgivning eller anbefalinger

Retningslinjerne fra EU er ikke bindende, men de kan danne en ramme for håndteringen af flyrejser, når rejserestriktionerne i EU (og Storbritannien) begynder at blive ophævet.

Mens EU har præsenteret anbefalinger, har en række lande og flyselskaber indført ufravigelige regler for flyrejser under coronapandemien, men reglerne varierer meget fra land til land.

Nyhedsbureauet Reuters har set på, hvilke regler og retningslinjer, der gælder i USA samt en række lande i Asien og Mellemøsten:

USA
Den amerikanske regering har ikke pålagt flyselskaberne regler i forbindelse med coronakrisen, men stort set alle større flyselskaber i USA kræver at passagererne bærer ansigtsmasker, og flere af dem begrænser antallet af passagerer om bord og holder de midterste sæder tomme.

Mange lufthavne i USA kræver også ansigtsmasker. Store amerikanske flyselskaber har også sagt ja til, at myndighederne indfører temperaturkontrol af passagerer i lufthavne, hvor der indtil videre blandt andet er indført øget afstand mellem passagerer ved sikkerhedskontrollen.

Kina
Luftfartsmyndighederne i Kina kræver ekstra ventilation og sterilisering af fly og lufthavne. Passagerer skal udfylde en elektronisk sundhedserklæring, inden de går om bord, og bliver bedt om at sidde adskilt fra hinanden på flyene. Der kræves temperaturkontrol af alle passagerer, og kabinepersonale og lufthavnsmedarbejdere tilbydes beskyttelsesudstyr. Passagerer skal bære ansigtsmaske under hele flyvningen.

Japan
Regeringen i Japan har pålagt flyselskaberne at give meddelelser under flyvningen om sundhedsforanstaltninger og distribuere sundhedsoplysningskort og spørgeskemaer. Myndighederne har også bedt lufthavnspersonale om at bære masker, men masker er ikke obligatoriske for passagerer. Der er ikke noget krav om at holde de midterste flysæder tomme.

Sydkorea
De sydkoreanske luftfartsmyndigheder kræver, at passagerernes temperatur kontrolleres i lufthavnen. Lufthavnsmyndigheder beder rejsende om at stå mindst én meter fra hinanden i kø og være i besiddelse af håndsprit. Korean Air Lines placerer passagerer så langt fra hinanden som muligt, foretager yderligere temperaturcheck for internationale rejsende og kræver, at alle indenrigspassagerer bærer masker – med nogle få undtagelser, såsom børn under 2 år.

Qatar
I lufthavnen i Qatar kræves det, at personale og passagerer får målt temperatur og gennemgår desinfektionsprocedurer. Områder med høj kontakt i lufthavnen desinficeres hvert 10. til 15. minut. Qatar Airways tilskynder til social afstand om bord, når det er muligt, og vil kræve, at passagerer bærer masker.

Malaysia
Regeringen i Malaysia kræver, at flyselskaberne medbringer maksimalt halvdelen af ​​det sædvanlige antal passagerer om bord, med nogle få undtagelser. I lufthavnen skal passagererne forblive én meter fra hinanden, herunder når de står i kø. Malaysia Airlines kræver, at passagerer bærer ansigtsmasker ombord.

Indonesien
Flyselskaber må kun transportere halvdelen af ​​det sædvanlige antal passagerer i Indonesien. Besætningen er forpligtet til at tage temperaturen på passagererne 30 minutter før landing. Passagerer skal bære masker og udfylde et sundhedsbevis.

Thailand
De thailandske luftfartsmyndigheder forlanger, at flyselskaberne efterlader mindst ét sæde tomt mellem passagerer. Flypassagerer er pålagt at bære kirurgiske masker ombord. Der serveres ikke mad og drikkevarer under flyvninger, og passagerer må ikke spise eller drikke. I nødstilfælde kan kabinebesætningen uddele vand til passagerer.

Filippinerne
Regeringen kræver, at passagerer bærer masker ved indrejse i lufthavnen, og der er obligatorisk temperaturkontrol og krav om at holde afstand i køer. Sikkerhedskontrol skal udføres med minimal kontakt mellem personer. Passagerer skal udfylde en sundhedserklæring via en elektronisk formular.

 

Relaterede artikler:

EU: Alle passagerer skal bære ansigtsmaske

IATA: Ansigtsmasker i stedet for frit midtersæde

CPH efterlyser internationale retningslinjer