Norwegian og SAS. (Foto: Morten Lund Tiirikainen)

Store kvartalsunderskud i SAS og Norwegian

SAS og Norwegian har begge store kvartalsunderskud, og SAS skal spare 2,8 milliarder kroner frem mod 2022. Hos SAS skal 5.000 ansatte afskediges og resten skal ned i løn.

SAS har netop offentliggjort resultatet af andet kvartal af regnskabsåret 2019/20, hvilket dækker perioden fra 1. februar til den 30. april.

Det blev til et underskud på 3,7 milliarder svenske kroner før skat (2,62 milliarder danske kroner) på baggrund af et omsætningfald på 47 procent til næsten 5,3 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til 3,7 milliarder danske kroner.

Da der samtidig først er udsigt til, at efterspørgslen vil rette sig i 2022 på baggrund af COVID-19-pandemien, så er det nødvendigt for SAS at spare omkring fire milliarder svenske kroner frem til 2022.

Det kommer til at ske ved at reducere antallet af ansatte med 5.000, og der skal samtidig forhandles produktivitetsforbedringer på mellem 15 og 25 procent på plads i de kollektive aftaler med piloter og kabinepersonale, mens der samtidig skal vurderes, om der er behov for samtlige funktioner i den administrative del af virksomheden. Endelig kommer SAS til at udskyde levering af nye fly.

Plan for rekapitalisering i juni
SAS oplyser, at der er igangværende drøftelser med selskabets største aktionærer – hvilket er den danske og svenske stat – samt andre interessenter om en rekapitalisering af selskabet. 

“Alle potentielle løsninger kommer til at kræve, at både stater og markedsaktører deltager, og byrden skal fordeles på interne, eksterne og finansielle interessenter. Vi overvejer i øjeblikket forskellige alternativer, og målet er at præsentere en plan i løbet af juni,” siger SAS-koncernchef Rickard Gustafson.

SAS har allerede sikret sig en revolverende kreditfacilitet på 3,3 milliarder svenske kroner, hvor den danske og svenske stat har garanteret for 90 procent af dette beløb. Arbejdet pågår med at sikre en støtte fra den norske stat, oplyser SAS.

Stort Norwegian-underskud
Lidt overraskende har Norwegian også valgt at offentliggøre nøgletal for første kvartal af 2020 på samme dag som SAS. Det norske lavprisflyselskab kan præsentere en tilbagegang i omsætningen på 19 procent til 6,5 milliarder norske kroner (4,46 milliarder danske kroner) og et underskud før skat på næsten 3,3 milliarder norske kroner, hvilket svarer til 2,25 milliarder danske kroner.

Underskuddet er noget lavere end hos SAS, men man skal dog ikke lade sig forlede til at tro, at det går bedre hos det norske lavprisflyselskab. Det skyldes først og fremmest, at det er forskellige rapporteringsperioder. Norwegian har blot en halv måned med nedlukning i sine tal fra 1. januar til 31. marts, mens SAS i stedet har halvanden måned.

“Som ventet og signaleret til markedet ved flere anledninger, er tallene for første kvartal 2020 kraftigt påvirket af COVID-19-krisen. De næste måneder bliver krævende for Norwegian og luftfarten, men vores mål er at sørge for, at selskabet opretholder en stærk position i flybranchen også fremover. Det vil bidrage til en bæredygtig drift og en struktur, der vil komme både aktionærer, kunder og kolleger til gode. Så snart verden returnerer til normalen, vil vi stå klar med et endnu bedre servicetilbud til vores kunder,” siger koncernchef Jacob Scram.

 

Relaterede artikler:

Sydbank: “SAS-underskuddet bliver kæmpestort”

Endnu et milliardunderskud i Norwegian

SAS med forventet kvartalsunderskud