Stort omsætningsfald i Atlantic Airways

Det færøske flyselskab Atlantic Airways kom ud af 2009 med et underskud på 8,1 mio. kr. før skat. Ophør af wetlease-aftaler med SAS kostede et stort fald i omsætningen.

Den 7. februar 2008 var en særlig dagi Atlantic Airways´ historie. Denne dag underskrev selskabet den hidtidige største enkeltkontrakt. Aftalepartneren var SAS, der lejede tre BAe-146/R-fly med besætninger til anvendelse på selskabets ruter til bl.a. London City, Birmingham og Stavanger.

Det påtrængende flybehov hos SAS var forårsaget af beslutningen om at “grounde“ alle 27 fly af typen Dash-8/Q400 efter tre tilfælde med havarier og nødlandinger i efteråret 2007.

Men den lukrative aftale med SAS ophørte efter planen mellem marts og maj måned sidste år, hvilket har sat sine tydelige spor i regnskabet hos Atlantic AIrways. Omsætningen faldt med 26,5 % fra 547 mio. kr. til 402 mio. kr., ligesom den såkaldte block-time produktion faldt fra 17.350 timer til kun 10.433 timer.

Det er således ikke på rutefarten mellem Færøerne og København at selskabet har haft problemer, idet passagertallet kun er faldet med 9 % i 2009. Det er charter og ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance and Insurance) operationerne samt i et vist omfang helikopter-flyvninger, der har svigtet.

“Virksomheden forsøger kontinuerligt at tilpasse sig til de ændrede forretningsforhold. Virksomhedens fokus er at rationalisere og dermed skabe en levedygtig basis-forretning i forhold til, hvad der var tilfældet for 2. halvår 2009. Vort mål er at opnå et forbedret resultat i 2010,“ udtaler administrerende direktør Magni Arge i forbindelse med offentiggørelsen af årsrapporten.

Atlantic Airways forventer at kunne indsætte Airbus A319 på rutenettet i løbet af 1. kvartal 2012, når den forventede udvidelse af landíngsbanen i Vagar-lufthavnen er afsluttet.