Model af en Airbus A350F fra Singapore Airlines. Illustration: Airbus

Strategisk vigtig ordre på syv nye A350-fragtfly

Airbus har fået en vigtig ordre fra Singapore Airlines på syv A350 i fragtversionen. Dermed har den europæiske flyproducent fået i alt 18 bestillinger på den nye fragtflytype.

I juli i år annoncerede Airbus, at den var klar til at producere A350 som fragtfly efter bestyrelsens godkendelse.

Det var en vigtig milepæl for Airbus, der længe har haltet efter konkurrenten Boeing omkring produktion af fragtfly. Mens den europæiske flyproducent kun kan tilbyde A300F og A330F, har Boeing modellerne 737F, 767F, 777F og 747F.

Airbus er dermed klar til for alvor at træde ind på markedet for fragtfly, og interessen begynder så småt at tage form. Senest har Singapore Airlines underskrevet en hensigtserklæring om køb af syv A350F, hvilket er en strategisk vigtig ordre for Airbus. Flyene vil blive leveret fra fjerde kvartal i 2025, og de skal erstatte Singapore-selskabets Boeing 747-400F.

Ordren fra Singapore Airlines er den indtil videre tredje bestilling på det nye Airbus-fragtfly. Tidligere har Air Lease Corporation bestilt syv A350F, mens CMA CGM Air Cargo har lagt ordre på fire fly.

”A350F vil være uovertruffen”
Ordren på syv fly fra Singapore Airlines er betydningsfuld for Airbus, da det er det første egentlige flyselskab, der lægger en ordre.

”Vi er beærede over Singapore Airlines’ tillidserklæring til A350F i forbindelse med deres fornyelse af fragtflåden. A350F er verdens helt nye store fragtfly og vil være uovertruffen i sit markedssegment med hensyn til driftseffektivitet, lavere brændstofforbrug og CO2-besparelser,” siger Christian Scherer, kommerciel direktør i Airbus og chef for Airbus International.

”Det er glædeligt, at Singapore Airlines anerkender værdien af ​​A350F, og vi vil bygge videre på det stærke partnerskab, vi allerede nyder godt af.”

Godt tidspunkt for nyt fragtfly
Under coronapandemien har der været stor efterspørgsel på fragtfly, så det nye fly fra Airbus kommer efter alt at dømme på det rette tidspunkt. Det forventes desuden, at flere flyselskaber står over for en udskiftning af ældre fragtfly.

Airbus A350F bliver drevet frem af den nyeste teknologi – herunder to Rolls-Royce Trent XWB97-motorer. Flyet får en nyttelast på 109 ton, og det vil have et højt niveau af fællestræk med A350-passagerflyene.

Det nye fragtfly fra Airbus vil især kunne konkurrere med Boeing 777F, men også med Boeing 747F, der dog ikke længere produceres. A350F vil dog være mere klimavenligt end Boeing 777F, der gik i luften første gang i 2008.

Som nævnt har Airbus indtil videre tre kunder til A350F. Et flyselskab, der tidligere har vist interesse for flyet, er Qatar Airways og koncernchef Akbar al Baker. Qatar Airways står over for en fornyelse af flåden og skal snart placere en ordre på 50 fragtfly. Selskabet har i dag kun Boeing-fly i sin fragtflåde.

 

Relaterede artikler:

Officielt: Airbus vil tilbyde A350 som fragtfly

Fortsat A350-strid mellem Qatar Airways og Airbus

Sunclass-fly skal konverteres til fragtfly