Svensk citylufthavn fredes

Den svenske regering dropper at undersøge mulighederne for at nedlægge Stockholms citylufthavn Bromma.

Egentlig ville den svenske regering gerne, at den tidligere svenske erhvervsminister Anders Sundström fortsat skulle analysere mulighederne for at nedlægge Stockholms citylufthavn Bromma og anlægge boliger på det store område, sådan som han begyndte på for godt et år siden.

Men udsigten til at komme i mindretal i Riksdagen senere i denne måned fik kort før jul regeringen til at meddele, at Sundström ikke længere skal se på hvordan Bromma-lufthavnen afvikles. Nu skal han blot se på hvordan lufthavn og boliger måske kan supplere hinanden. Det skriver Dagens Nyheter.

Den svenske regering består af Socialdemokratiet og Miljöpartiet. To partier, der både på landsplan og i Stockholm har været store fortalere for at nedlægge lufthavnen. Men da et flertal af andre partier i Riksdagen tilsyneladende er imod planerne, så har man altså valgt at stoppe udredningsarbejdet.

”Det betyder, at han (Anders Sundström, red.) ikke vil se på finansieringsmuligheder eller tidsplaner for muligvis at lukke Bromma lufthavn, siger bolig- og byudviklingsminister Mehmet Kaplan fra Miljöpartiet til Dagens Nyheter.

Helt ny bydel
Den knap 80 år gamle Bromma-lufthavns skæbne har været et varmt emne i den politiske debat i Sverige gennem flere år og trukket skarpe meningsskel mellem Stockholm og den svenske provins. I den svenske hovedstads byråd er man nemlig meget opsatte på at få nedlagt lufthavnen hurtigst muligt og bruge arealerne til en helt ny bydel med mange tusinde boliger.

I provinsen ser mange lige omvendt på det. For dem er Bromma-lufthavnen en nem port ind til Stockholm, da transporttiden til visse dele af Stockholm er væsentlig kortere end fra Arlanda-lufthavnen mange kilometer nord for byen.

Pallette af ruter
Når Anders Sundström ikke længere skal se på mulighederne for at nedlægge lufthavnen inden for en kort årrække, så vil den formentlig eksistere frem til mindst 2038. Det er i hvert fald det sluttidspunkt, som den tidligere borgerlige regering i 2012 indgik en aftale med bystyret i Stockholm om.

Malmø Aviation og Sverigesflyg har en helt pallette af ruter mellem Bromma og en lang række svenske provinsbyer, ligesom danske Sun-Air flyver mellem Aarhus Lufthavn og Bromma-lufthavnen, der ventes at runde 2,5 mio. passagerer i 2015.