Stockholm-Arlanda med Thai-fly i baggrunden. (Foto: Kalle Sanner | Swedavia PR)

Svenske lufthavne fastholdt efterspørgslen

I løbet af september har 2.826.170 personer benyttet de ti Swedavia-lufthavne. Tallet er på samme niveau som i løbet af de travle sommermåneder, men fortsat mindre end før pandemien.

Den svenske statslige lufthavnsoperatør Swedavia har netop offentliggjort trafiktallene for september, og de viser, at de ti lufthavne som virksomheden driver, fortsat er et stykke bagefter niveauet fra før COVID-19-pandemien.

I alt rejste 2.826.170 passagerer i løbet af september fra en af de lufthavne, som Swedavia har i porteføljen. Det resulterede i, at lufthavnene er på 77 procent af niveauet fra september 2019, hvilket er det højeste tal for en enkelte måned siden udbruddet af pandemien, oplyser lufthavnsoperatøren.

Hvis man blot kigger på storlufthavnen Stockholm-Arlanda, er tallet for september 80 procent af niveauet fra før COVID-19-pandemien. Ifølge Swedavia har udviklingen i årets niende måned i særdeleshed været drevet af mange rejser til udlandet.

Stor efterspørgsel trods inflation og andre usikkerheder
Stockholm-Arlanda har været en af de mange lufthavne verden over, som har haft svært ved at følge med antallet af rejsende i løbet af sommeren, hvilket har ført til kødannelser, lange ventetider og forsinkelser. Flere tiltag har dog medvirket til, at tilstandene nu har normaliseret sig i hovedstadslufthavnen.

Der er blandt andet blevet ansat nye securitymedarbejdere, og ifølge Swedavia oplevede omkring 90 procent af de rejsende i den forgange måned en ventetid på mellem 0 til 15 minutter i lufthavnen. I løbet af september var punktligheden for de afgående fly fra Arlanda på næsten 76 procent.

Jonas Abrahamsson, Swedavias administrerende direktør, hæfter sig ved, at passagertallet er på nogenlunde samme niveau som i sommermånederne til trods for, at der er stigende inflation og højsæsonen er overstået.

”Efter en travl rejsesommer er det en glæde, at vi kan konstatere, at efterspørgslen på såvel indenrigs- som udenrigsrejser fortsat var stor i september. Behovet for at rejse enten for at mødes med venner og familie eller for at arbejde, er stort efter flere år med en pandemi, og det er på trods af stigende økonomisk usikkerhed samt forholdene i omverdenen.”

Har mistet 68 millioner passagerer
Af den samlede mængde passagerer i alle Swedavias ti lufthavne var 2.046.937 udenrigsrejsende, hvilket var 20 procent færre end i september 2019. 779.233 rejste indenrigs fra en destination i Sverige til en anden, og det er 31 procent færre end samme måned for tre år siden.

At lufthavnene fortsat ikke er tættere på indeks 100 sammenlignet med 2019 kan hænge sammen med, at svenskerne i et vist omfang er tilbageholdende med at flyve grundet miljødebatten og flyskam, som fylder meget i landet.

Swedavia oplyser desuden, at virksomheden siden pandemiens start for 31 måneder siden har mistet omkring 68 millioner rejsende, når man sammenligner med de foregående 31 måneder før COVID-19-pandemien.


Relaterede artikler:

Svenske lufthavne stadig langt efter 2019-tal

Svenske flyrejsende vender kun langsomt tilbage

Stærk vækst i svenske lufthavne