Københavns Lufthavn er tilgængelig med både bus, tog og metro. (Arkivfoto: Edward Pizzarello)

Tæt på fordobling i CPH

Rejsemønstret har ændret sig i Københavns Lufthavn. De rejsende køber billet til flyene blot en uge inden, de tager afsted.

Københavns Lufthavn havde 512.945 rejsende i juni. Det er næsten dobbelt så mange som i maj, hvor tallet lød på 258.240.

I juni var antallet af daglige rejsende i gennemsnit 17.000, hvilket også er en fordobling i forhold til måneden før, men stadig langt fra de 83.000, der rejste dagligt før coronaen. I forhold til juni 2019 er trafikken stadig på under 20 procent af normalen.

Belægningsprocenten på flyene begynder også at ligne noget. Den er nu tæt på 70 procent, en markant fremgang i forhold til at kun hvert tredje flysæde var solgt tilbage i januar.

Det er begyndt at vende
”Det er første gang, siden krisen ramte luftfarten frontalt i marts sidste år, at vi tør tro på, at nu begynder det at vende. De sidste dage af juni nåede vi op mod 30.000 rejsende dagligt, og lige nu tyder alt på, at rejsefeberen stiger yderligere et par grader ekstra i juli,” siger Peter Krogsgaard, kommerciel direktør i Københavns Lufthavn.

I lufthavnen har man bemærket et ændret rejsemønster. Før coronaen blev der i gennemsnit købt flybilletter to måneder før afrejsen, og til sommerrejserne ofte endnu længere før. Det har ændret sig markant med coronaen og det seneste års mange rejserestriktioner.

”Vi kan se, at danskerne i år typisk køber flybilletterne en uge før afrejse, når man føler sig nogenlunde sikker på rejsereglerne. Det er helt nyt og lidt af en udfordring for lufthavnen, flyselskaberne og de groundhandlere, der på flyselskabernes vegne står for check-in, boarding og håndtering af bagage,” siger Peter Krogsgaard.

”Det er blevet utrolig svært at forudsige, hvor mange rejsende der kommer og dermed at planlægge. Men alle arbejder hårdt, og vi skal nok få folk afsted,” siger han.

Butikkerne har igen åbent
I andet kvartal gennemførte CPH en måling af de rejsendes tilfredshed. Her fremgik det, at to ud af tre rejsende savnede åbne butikker, flere rejsende og den travle stemning i terminalerne. Dengang i april var der blot 6.000 rejsende dagligt, og kun ganske få steder var åbne. I dag er der omkring 30.000 rejsende dagligt, der kan vælge mellem knap 50 serveringssteder og butikker, og der er flere på vej.

”Vi kan både se, mærke og måle, at det vender. Stemningen og rejseglæden er for alvor på vej tilbage, selvom vi bestemt ikke er i mål endnu,” siger Peter Krogsgaard

Førstepladsen på listen over top 10-destinationerne fra Københavns Lufthavn indtages igen af Aalborg Lufthavn, der i juni er mere end dobbelt så stor som Amsterdam på andenpladsen. Palma, som er ny på listen, springer direkte ind på tredjepladsen. Herefter følger: Istanbul, Stockholm, Frankfurt, Malaga, Paris, Rønne og London.

 

Relaterede artikler:

Passagervækst på over 40 procent i CPH

Aviator genåbner lounger i Københavns Lufthavn

Langt mellem passagererne i Københavns Lufthavn