Terror trækker Europa ned

Terrorangreb og økonomisk uro betød, at europæiske flyselskaber i juni samlet set havde lavere passagervækst end selskaber i andre verdensdele.

Den senere tids mange terrorangreb og økonomisk uro i Europa afspejler sig direkte i tallene for passagertrafikken hos de europæiske flyselskaber og betyder, at væksten i Europa i juni var lavere end i andre verdensdele. Europæiske luftfartsselskaber så nemlig kun efterspørgslen stige 2,1 procent i juni, hvilket er den mindste stigning blandt verdensdelene. Det viser en opgørelse fra den internationale luftfartsorganisation International Air Transport Association (IATA), der har samlet tal for luftfartsselskaber over hele verden.

IATA peger på, at europæerne traditionelt hurtigt vender tilbage til flysæderne og efter et terrorangreb begynder at rejse lige så meget eller mere som før angrebet. IATA peger dog også på, at situationen kan ændre sig, hvis terrorangrebene begynder at komme igen og igen.

”Mens efterspørgslen har en tendens til at komme sig rimeligt hurtigt efter sådanne begivenheder, så kan den gentagne karakter af angrebene have en mere varig effekt,” skriver IATA i en analyse af passagertallene for juni.

De europæiske flyselskaber øgede deres kapacitet i juni med 3,4 procent. Og med en vækst på 2,1 procent betød det, at belægningsprocenten faldt til 83,3 procent.

Langsommere tempo
Efterspørgslen steg med 5,2 procent i juni i forhold til samme periode sidste år for alle verdens flyselskaber under ét. Det var en smule op fra stigningen på 4,8 procent i maj. Set over de første seks måneder af året er væksten dog fladet ud.

“Efterspørgslen efter rejser fortsætter med at stige, men i et langsommere tempo. Den skrøbelige og usikre økonomiske baggrund, politiske chok og en bølge af terrorangreb bidrager alt sammen til en mindre efterspørgsel,” siger Tony Tyler, IATA generaldirektør.

I Asien steg efterspørgslen med 8,2 procent i forhold til samme periode sidste år. Set over hele det seneste halvår, så registrerer IATA her en svagere vækst end tidligere. Dette kunne være en naturlig pause, men muligvis også et tegn på at asiatiske passagerer er blevet afskrækket fra at rejse til Europa på grund af terror, lyder vurderingen fra IATA. De asiatiske selskabers kapacitet steg med 7,3 procent og belægningen voksede med 0,6 procentpoint til 78,2 procent.

Tocifrede vækstrater
Timingen af ramadanen var medvirkende til at flyselskaberne i Mellemøsten i juni måtte nøjes med en vækst på 7,5 procent og ikke de tocifrede vækstrater, som man kunne notere sig tidligere på året på de breddegrader. Kapaciteten steg med 14,3 procent, hvilket fik belægningen til at dykke 4,4 procentpoint til 69,9 procent.

De nordamerikanske flyselskabers efterspørgsel steg 4,0 procent i forhold til juni sidste år, hvilket var en markant forbedring i forhold til fremgangen på 0,5 procent i maj måned. Kapaciteten klatrede 4,7 procent op, hvilket fik belægningen til at dykke 0,6 procentpoint til 84,3 procent. Det var dog stadig den højeste blandt verdensdelene.

I Afrika steg efterspørgslen 4,7 procent i juni. En indikation på, at den stærke stigning i efterspørgslen, der begyndte i anden halvdel af 2015, er sat på pause. Kapaciteten steg 7,4 procent med det resultat, at belægningen gled 1,7 procentpoint ned til 64,4 procent. Det laveste resultat blandt verdensdelene.

De latinamerikanske flyselskaber klarede sig bedst i juni måned, i det de oplevede en 8,8 procent stigning i efterspørgslen i forhold til samme måned sidste år. Kapaciteten steg med 5,2 procent og belægningen steg 2,7 procentpoint til 82,4 procent.

 

 

Relaterede artikler:

Europæiske luftfartsaktier i regulært blodbad

Europæere bedst til at fylde flyene

31 procent flere flypassagerer i 2017