Geir Steiro skal fremover være administrerende direktør i den norske virksomhed MSG Production. Foto: MSG Production

Tidligere Norwegian-chef klar til flyvask

Geir Steiro, der er tidligere driftsdirektør i Norwegian, skal stå i spidsen for den norske virksomhed MSG Production, der har udviklet en stor robot til de-icing og vask af fly.

Et helt nyt og innovativt produkt fra MSG Production er klar til at blive rullet ud, og en tidligere Norwegian-chef skal stå i front.

Den norske virksomhed har nemlig ansat Geir Steiro som administrerende direktør, og nordmanden har en fortid som driftsdirektør i Norwegian. Herudover har han blandt andet også erfaring fra SAS og Qatar Airways. Geir Steiro skal have fokus på at skabe succes omkring MSG Productions nye de-icing- og vaskerobot.

”Ingen andre virksomheder kan tilbyde vask, de-icing og teknisk inspektion af fly mere effektivt og mere bæredygtigt end MSG Production. Jeg har kendt til virksomheden i et stykke tid og syntes, at deres planer var spændende, fordi de repræsenterede noget helt nyt i en ellers konservativ industri,” siger Geir Steiro i en pressemeddelelse.

Den store robot kan ved hjælp af sine arme lave de-icing af fly langt mere præcist og hurtigere end den nuværende løsning, hvor biler med sprøjtearme bruges. Herudover vil robotten også kunne vaske flyene og foretage inspektion via kameraer.

Oslo Lufthavn får første de-icing-robot
Geir Steiro har over 40 års erfaring fra luftfartsbranchen, så MSG Production får tilført en enorm kapacitet i denne vigtige fase med udrulningen af det nye produkt.

”Det var lidt tilfældigt, at Geir var ledig nu, og at han ønskede at vende tilbage til Norge. Han kender branchen rigtig godt og har et godt netværk af kontakter og tillid til markedet, hvilket vil være til gavn for virksomheden, når vi går ind i en leveringsfase,” siger Ove Trøen, bestyrelsesformand og investor i MSG Production, til det norske erhvervsmedie E24.

Sådan skal de-icing- og vaskerobotten fra MSG Production fungere. Foto: Bjørn Inge Hansen/MSG Production

MSG Production har indgået partnerskab med det norske forskningsinstitut Sintef og Universitetet Sydøst-Norge for at få testet den nye teknologi. Den norske virksomhed er desuden i dialog med Oslo Lufthavn for lave en indledende projektering til et kommercielt anlæg, der kan være klar i 2022 som det første i verden.

I øjeblikket står der en robot-prototype med navnet ”Multi-Solution Gate” i Skien Lufthavn ved Geiteryggen sydvest for Oslo. Herudover har MSG Production også en gammel Boeing 737 til brug for tests.

Idé opstod for 12 år siden
Idéen til at udvikle en stor de-icing- og vaskerobot opstod helt tilbage i december 2009, da grundlæggeren af MSG Production, Svein Gunnar Mæland, ventede på, at hans bror skulle komme hjem til jul. Grundet dårlige vejrforhold og kaos ved de-icing-faciliteterne i Amsterdam Schiphol blev brorens afgang imidlertid stærkt forsinket.

På baggrund af denne hændelse kom Svein Gunnar Mæland altså på idéen med at udvikle en automatisk maskine, der skulle erstatte de langsommere, manuelle løsninger.

I dag bliver is og sne fjernet fra flyene på manuel vis, hvilket ofte har forsinket fly, da der hurtigt opstår kø til de-icing-områderne. Den automatiske løsning fra MSG Production vil kunne reducere forsinkelserne, ligesom der er et miljøperspektiv i form af mindre brug af brændstof og bedre opsamling af de-icing-væske.

I første omgang er det planen, at de-icing- og vaskerobotten skal kunne bruges til små- og mellemstore fly. MSG Production har dog også planer om at opskalere robotten til på sigt at kunne servicere langdistancefly.

Ifølge E24 har ejerne af MSG Production tilført 37 millioner norske kroner i ny kapital, og der vil blive tilført yderligere 40 millioner norske kroner (i alt 56 millioner danske kroner, red.). Grundlægger Svein Gunnar Mæland og en række andre nordmænd deler ejerskabet af den norske virksomhed.

 

Relaterede artikler:

Masseaflysninger forud for snekaos

Snefald kom bag på Københavns Lufthavn

BRA sendte fly i luften uden deicing