Webcam skærmbillede fra Arrecife International Airport på Lanzarote.

Tidsrøver for flynørder

I løbet af få dage er den nye HD-live streaming tjeneste fra lufthavnen på Lanzarote blevet ekstremt populær blandt flyinteresserede over hele verden.

Torsdag den 22. marts gik Lanzarote Webcam i luften med livestream i HD-kvalitet fra Arrecife International Airport ude på den spanske ferieø ude i Atlanterhavet.

Det har været en bragende succes for initiativtagerne bag projektet. I løbet af den første uge er der kommet 3.000 følgere på YouTube, og på flere dage har der været op til 700 samtidige brugere.

Via en livestream-forbindelse med et billede af meget høj kvalitet, kan man følge flyvbevægelserne på lufthavnens 2.400 meter lange bane 03/21. Detaljerne er imponerende med palmer, der svajer i vindens forrest i billedet, bølgerne der slå ind mod kysten samt skibe og færge, der passerer forbi i baggrunden.

Her kan man så følge starter og landinger på indenrigsflyvninger med Binter Canarias og CanaryFly samt internationale flyvninger med især Ryanair og TUI Airways og mange andre selskaber, der sender solhungrende turister til vulkanøen, der er en del af De Kanariske Øer.

Tjenesten drives i samarbejde med Heathrow Aviation og Flightradar24.com.

Anlagt af det spanske flyvevåben
Arrecife International  Airport er blandt de 10 største i Spanien. Ifølge den spanske lufthavnsoperatør AENA rejste 7.389.025 passagerer gennem lufthavnen i 2017.

Lufthavnen, der af lokale kaldes Aeropuerto de Lanzarote, ligger i San Bartolomé omkring fem kilometer sydvest for byen Arrecife. Initiativet til etableringen af lufthavnen kom fra det spanske luftvåben der i midten af 1940´erne besluttede at anlægge en lufthavn på Lanzarote, som et led i luftforsvaret af De Kanariske Øer.

I 1946 blev den nyanlagte lufthavn ved Guacimeta-kysten åbnet for civil flytrafik mellem Lanzarote og de øvrige kanariske øer samt til fastlandet. Som terminal benyttede man nogle af militærets barakker.

En stor del af lufthavnens nuværende infrastruktur blev etableret i 1969 med forlængelse af landingbanen og en ny passagerterminal, og den 3. marts 1970 blev den åbnet for international flytrafik. I 1988 blev der foretaget en udvidelse, der også omfattede en parallel taxivej til hovedbanen, ligesom platformarealet også blev udvidet.

Den nuværende passagerterminal blev opført i 1999 med en kapacitet på flere end syv millioner passagerer årligt, og lufthavnen har efterhånden nået denne kapacitetsgrænse.

 

Relaterede artikler:

Dansk rejseboom til Spanien

Gran Canaria overhalede Antalya

Jet Time skal bemande TUI-fly