(Foto: Morten Lund Madsen)

Tilbagegang for sjette måned i træk

Aalborg Lufthavn kom ud af 2014 med en tilbagegang i passagertallet. I løbet af det seneste halve år har lufthavnen tabt 44.700 passagerer i forhold til samme periode året før.

Ordet “stagnation“ benyttes om et udviklingsforløb, hvor der hverken ses en tendens til fremgang eller tilbagegang. Begrebet kan passende dække over passagerudviklingen i Aalborg Lufthavn siden 2011. Dengang var der 1.392.139 passagerer, der rejste gennem lufthavnen, og da sidste passager var gået gennem tælleapparaterne i 2014 stod tallet på 1.409.867.

Men selvom disse tal viser en stagnation, er tendensen igennem de seneste seks måneder negativ. Siden juli 2014 har der været passagertilbagegang i hver eneste måned, og tabet af 44.700 passagerer i andet halvår kostede i realiteten den fremgang, som var registreret i årets første seks måneder.

I forhold til 2013 oplevede lufthavnen da også en tilbagegang på 0,9 procent svarende til 12.422 passagerer.

Forklaringen på den manglende udvikling i passagertallet ligger i indenrigssegmentet.

“Vi er inde i en periode, hvor det er blevet for dyrt at flyve indenrigs. En cocktail af små fly og høje priser har betydet, at vi går tilbage i dette segment. Men heldigvis er vi blevet mindre afhængige af indenrigstrafikken, der i dag kun udgør 62 procent af trafikken mod mere end 80 procent for blot få år siden,“ siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen til CHECK-IN.dk.

Acceptabel tilbagegang
Trods tilbagegangen i 2014 kalder lufthavnsdirektør dog resultatet for acceptabelt.

“Vi er aldrig tilfredse med en tilbagegang, hvor minimal den end måtte være, men hvis vi ser os om i det danske luftfartslandskab er 2014 et acceptabelt år for Aalborg Lufthavn,“ siger lufthavnsdirektør Søren Svendsen.

Her er det især lufthavnene i Billund, Karup og Aarhus, at man ønsker at måle sig med i Aalborg,

Aalborg Lufthavn hører dog sammen med Billund Lufthavn og Københavns Lufthavn til de tre største lufthavne i Danmark. I Billund bød 2014 på en fremgang på 22.544 passagerer svarende til 0,8 procent, mens Københavns Lufthavn ventes at præsentere passagertal for 2014 med en samlet vækst på 6,7 procent eller godt 1,5 mio. flere passagerer.

Svag start på året
Da Aalborg Lufthavn er hårdt eksponeret mod indenrigssegmentet, vil det være sandsynligt, at passagertilbagegangen fortsætter i det nuværende trafikprogram, der slutter ved udgangen af marts måned.

“Vi forventer tilbagegang i de første tre måneder af 2015. Herefter kommer der vækst med Lufthansa-ruten samt et noget større charteroplæg end sidste år,“ forklarer Søren Svendsen.

Trods forventningerne om en svag start på 2015 er optimismen i behold i Aalborg Lufthavn, når det gælder hele året. Den 30. marts åbner Lufthansa en rute med to daglige afgange til Frankfurt, og fra sommeren 2015 udvider Turkish Airlines til daglig beflyvning af Istanbul fra den nordjyske lufthavn.

Endelig forventes chartertrafikken at sætte rekord i 2015. I løbet af fem år er antallet af charterrejsende fra Aalborg Lufthavn mere end fordoblet til næsten 210.000 i 2014.

“Baseret på de tilbagemeldinger vi har fået fra charterarrangørerne, kan vi se frem til et rigtig godt charterår i Aalborg Lufthavn,“ konstaterer lufthavnsdirektøren.